Een mop (mondeling), woensdag 17 november 1999

Hoofdtekst

Mijn meest favoriete Hodja-verhaal is een verhaal dat niet in de voorstelling zit en dat gaat over de Hodja die een uh... De sultan heeft een prachtig diner georganiseerd. En de Hodja is niet uitgenodigd. En dat zit 'm vreselijk dwars. Want hij was toch een belangrijke figuur in de stad. En hij wil ontzettend graag mee-eten. En de enige manier om dat voor elkaar te krijgen is om... onaangekondigd binnenvallen kan natuurlijk niet, maar als je nou onaangekondigd binnenvalt met een goeie reden, dan ben je in ieder geval binnen, en dan, met enig geluk, lukt het dan misschien wel om mee te eten. Dus hij besluit om met een brief in de hand zo snel mogelijk naar het paleis van de sultan te lopen. En daar komt hij aan en hij laat zich aandienen en hij zegt dat er een vreselijk belangrijke urgentie-brief is. En de sultan trekt zich met brief terug in zijn studeerkamer, en de Hodja wordt uitgenodigd om - wachtend op het antwoord, want zo hoort dat dan, want schrijver... want de Hodja was ook altijd schrijver, had de functie van schrijver in het oude Turkije. Dan wachtte je op het antwoord, want dat moest je dan opschrijven, want anders wist de ander nog niet wat het antwoord zou zijn. Dus hij werd uitgenodigd om te eten en zat daar keurig achter een enorme berg met eten. En dan komt de sultan weer terug en meldt stomverbaasd dat 'ie er niets van snapt, omdat er niets in de brief staat. En dan antwoordt de Hodja: 'Ja, dat is ook logisch. Er was zó ontzettend veel haast bij, dat er geen tijd was om 'm te schrijven.'
(Verteld op 17 november 1999 te Lombok, J.P. Coenstraat 61 bis)

Beschrijving

Nasreddin Hodja is niet uitgenodigd voor een diner bij de sultan waar hij graag bij zou zijn. Daarom verzint de Hodja een list en gaat met een urgente brief naar de sultan. Hij mag wachten en wordt aan tafel uitgenodigd. Even later komt de sultan terug: hij snapt niets van de brief want er staat niets in. Dat is logisch, meent Nasreddin, want er was zoveel haast bij dat ik geen tijd had om 'm te schrijven.

Interview op17 november 1999 met Theo Meder en Marie van Dijk (opname archief MI)

Nasreddin Hodja    Nasreddin Hodja