Een sage (mondeling), woensdag 24 november 1999

TM: "Dus je kan ook getroffen worden door het boze oog van een geest?"
AB: "Ja."
AA: "Wat ze meestal bij ons doen, is uh... dat uh... Dat is dat je een ei pakt, die nog niet verwarmd is - dus hij moet nog rauw zijn. En dat werkt wel, hoor, want ik heb het een keertje geprobeerd. Ik sloeg een ei open, en hij bleef precies geel. Maar toen had m'n moeder, toen ik klein was, deed ze 'm op m'n hoofd, en dan ging ze dus twaalf keer Allah wadla d-her lezen, dat is Koranversie. En dat las ze dus twaalf keer, maar dan ging ze nog een of ander... een soort, ja, laten we het maar Koran noemen, ging ze d'r bij doen. En op een gegeven moment, dan breek je die ei open, en dan... als je 'm open maakt, dan zie dat 'r midden in die ei, is een hele donkergele plek. En daar doen ze dan zout overheen uh... ja, volgens mij moet je d'r zout overheen doen, en dan moet je het gewoon weggooien. Maar het gaat er dus om, dat: die eigeel is dan heel donker... hij is gewoon een rondje, en dan heeft 'ie gewoon de normale kleur, maar in de cel, in de celkern - laten we het zo maar noemen - daar is het heel donker. Heel donkergeel, dat valt op. Dus daarom... ik geloof er wel in."
LB: "Ja. Dat is alleen bij dit ei zo? Niet bij alle eieren?"
AA: "Bij alle eieren. Nee, maar als je er maar de tafrelen mee doet."
TM: "Als je het ritueel hebt gedaan, dan kijk je?"
AA: "Ja."
(Verteld op 24 november 1999 in het volksbuurtmuseum Oud Lombok, te Utrecht)

TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)    TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)

Beschrijving

Bij het boze oog kan men een ritueel met een ei doen, waarbij men Koranverzen reciteert, en vervolgens het ei breekt om te zien of er een donkergeel oog in de dooier zit. Hierover moet men zout strooien en dan het geheel weggooien.

Bron

bandopname interview (archief MI); interviewers: Theo Meder, Marie van Dijk, Louis Boumans, Lourina de Voogd

De kwade hand (het boze oog)

Allah    Allah