Een sage (mondeling), woensdag 24 november 1999

LdV: "Maar die waarzegsters bijvoorbeeld, hè, wat je vertelt. Zijn die ook hier?"
AA: "Ja. Ik ken, nou... ik ken. D'r staat er wel eentje in Den Haag, die staat er heel bekend om. Maar het is heel duur hoor. Ik heb gehoord dat je voor 300 gulden een klein middeltje voor heel kort werk kan krijgen. En voor duizenden guldens, als je dan eindelijk je droom in vervulling kan laten gaan. Maar ja, ik ken er zelf eentje in Marokko, die woont toevallig tegenover m'n tante. En die, ja, die heeft een hek voor z'n huis, dus die voelt zich al niet meer veilig. Hij voelt zichzelf bedreigd, want die mensen die willen gewoon dat hij weggaat. Maar als je daar naar toekomt, dan zie je gewoon van die hele spik-dure auto's. En ik begrijp niet wat die mensen daar doen. Maar als je daar dus naar toekomt, dan heb je soms - zegt mijn oom - als je daar een hele week moet wachten. Want soms komt 'ie naar buiten en krijgen ze opdracht van: ga geld uitgeven aan de armen. Dus dan gaan zijn zondes, die plakken dus in het geld dat hij uitgeeft aan de armen, en dan hebben die armen zijn zonde ook. Dus je mag nooit iets aannemen van mensen die daar van buiten komen. Dat soort dingen. En hij heeft me ook verteld dat mensen soms wekenlang bij hem binnen zitten te wachten op een beurt. Dat het heel duur is vooral en ook heel... je hebt een hele lange wachtlijst."
AB: "En je blijft terugkomen. Het is een soort verslaving."
AA: "Ja!"
TM: "Jaja."
AA: "En ik zie heel vaak Nederlandse kentekens d'r tussen."
AB: "Dan voel je je beter en denk je: ik wil nog een keer gaan, nog een keer. Je blijft, je blijft, al je geld gaat daar naar toe."
MvD: "Dat klopt toch niet?"
AB: "Jawel."
AA: "Mensen die daar één keer zijn geweest..."
AB: "Die blijven gaan."
AA: "...Die blijven over het algemeen teruggaan. Want je hebt eenmaal van je geluk geproefd, en je weet: die meneer kan mij meer bezorgen; ik wil nog meer geluk. Het is net als gokken. [...] En je weet maar nooit wat die mensen doen. Dat ze bij jou, zonder dat jij het weet, een spreuk bij jou... op jou sturen, dat je dan gewoon verslaafd wordt aan die mensen."
(Verteld op 24 november 1999 in het volksbuurtmuseum Oud Lombok, te Utrecht)

Beschrijving

Waarzeggers zijn heel duur, en wie eenmaal naar een waarzegger e.d. gaat, die raakt eraan verslaafd en keert telkens weer terug.

Bron

bandopname interview (archief MI); interviewers: Theo Meder, Marie van Dijk, Louis Boumans, Lourina de Voogd

Nederlands    Nederlands

Den Haag    Den Haag