Een sprookje (mondeling), woensdag 19 januari 2000

Hoofdtekst

VG: "Ja, dat zag je bijvoorbeeld heel vaak. In de zomer toen mochten we best wel laat buiten blijven, tot het een beetje donker was, en dan gingen ze altijd verhalen vertellen om elkaar te laten schrikken."
RvW: "O ja."
VG: "Ja, vertel jij 'm."
RvW: "D'r was zo'n taxichauffeur hè? Die moest een uh... die had..."
VG: "Een vrouw ofzo."
RvW: "Ja, die moest werken 's avonds."
VG: "In een hele zwarte jurk. Een vrouw in een zwarte jurk, hè?"
RvW: "Een man was het. Het was een man of een vrouw met een hele zwarte jurk. En die moest 'ie wegbrengen. 'Nou,' zei die, 'rij maar gewoon. De hele tijd doorrijden, en als ik zeg: stop. Dan moet je stoppen.' Nou, hij gaat rijen. En op een gegeven moment toen moest 'ie stoppen. Toen waren ze heel diep in het bos ergens. Toen zag 'ie... toen keek 'ie in zijn achteruitspiegel, en toen zag 'ie een hele grote ring ofzo."
VG: "Ja."
RvW: "En toen, de volgende dag moest 'ie weer werken. Toen gebeurde hetzelfde verhaal. En toen keek 'ie weer in zijn spiegeltje. Toen zag 'ie weer diezelfde gast met zo'n ring. Toen even later, toen keek 'ie nog een keer, en toen zat er niemand meer achterin die auto. Zoiets. Ja, en toen uh... en toen uh... toen beet iemand die vinger d'r af, ofzo. Toen werd die vinger eraf gebeten om die ring. En toen had 'ie die ring. Die taxichauffeur die dacht: hé, die ring. Ofzo. Toen beet 'ie die vinger d'r af. Ik weet het niet. Ja, die taxichauffeur die beet die vinger d'r af."
VG: "Ik weet het niet meer."
RvW: "Want die gast die achterin zat, die had niet betaald, ofzo. Toen beet 'ie die vinger d'r af. Nou, dat vertelden ze dan zo. Dus je werd al helemaal bang, hè? En dan zeggen ze van: ja, en de volgende dag moest 'ie weer werken, en toen zag 'ie uh... En toen? En weet je wat? Toen zegt 'ie: 'Boe!' d'r achter..."
VG: "Dan laten ze je schrikken."
RvW: "En dan zeggen ze: zat 'ie weer achterin... Dan schrik je helemaal..."
TM: "Een verhaal om je te laten schrikken."
RvW: "Ja, dan zitten ze heel boeiend zoiets te vertellen. Kijken ze je helemaal aan..."
VG: "Heel serieus. Ja, ik moet het je alleen vertellen. Kan ik je niet vertellen waar iemand anders bij is. Denk je: iets heel ergs, ofzo."
RvW: "Ja, en dan zeggen ze: boe! En dan laten ze je helemaal schrikken."
TM: "Maar die figuur is een vrouw in een zwarte jurk, was dat?"
RvW: "Ja."
TM: "Die stapte steeds in, of zat die plots in de auto?"
RvW: "Nee, die stapte iedere keer in. En hij kon z'n gezicht niet zien. En op een gegeven moment was die persoon weg ofzo. Ja, en dan zag 'ie die ring en... ik weet niet meer."
VG: "Hele vage verhalen waren dat."
(Verteld op 19 januari 2000 in het Volksbuurtmuseum te Lombok)

AT 0366 - The man from the gallows    AT 0366 - The man from the gallows

Beschrijving

Een taxichauffeur rijdt een persoon in een zwarte jurk naar het bos. Als dit nog eens gebeurt, bijt de chauffeur de vinger met een ring van de passagier af, omdat deze niet betaalt. Later komt de taxichauffeur de persoon weer tegen, en deze zegt: 'Boe!' Het verhaal is bedoeld om een luisteraar te laten schrikken.

bandopname van interview (archief MI)

Het betreft hier een catch tale of schriksprookje, dat nogal afwijkt van het AT 366-type.