Een sprookje (mondeling), vrijdag 09 juni 2000

Hoofdtekst

Jongen; Oh, moet ik een verhaal gaan vertellen. Nou, er was eens een meisje en die had van haar moeder een rood kapje gekregen. Dat meisje heette dan ook Roodkapje. Dat meisje had een zieke oma in het bos en toen moest ze een fruitmand gaan brengen. Dus zij ging door dat bos en toen kwam ze de boze wolf tegen. Toen dacht ze bij haar eigen: "Oh jé, ik zal maar een beetje uitkijken voor de boze wolf." Dus zij rende gauw weg, maar ze kan natuurlijk niet zo hard rennen als de wolf en de wolf had haar opgegeten. Toen was die wolf dus naar die oma gegaan. Zij zag die fruitmand met een kaartje erbij, waarop stond: 'Hartelijk beterschap voor oma van roodkapje.' Nee, Roodkapje was nog niet opgegeten.
Meisje 1; Roodkapje ging bloemen zoeken.
Meisje 2; Hij had haar niet opgegeten. Hij lag toen in dat bed, die wolf.
Jongen; Ja, in ieder geval. Hij ging in dat bed van die oma liggen, want hij had haar toch al opgegeten en toen kwam Roodkapje eraan. En toen zei Roodkapje: "Oh, wat heeft u grote tanden. Oh, wat heeft u een grote mond." Ja, zegt die: "Dan kan ik je beter opeten." Toen kwam de jager en die dacht: "Hé, er is hier geen Roodkapje en er is hier geen oma." Dus hij sneed de buik open van de wolf, terwijl die lag te slapen. Toen liepen ze er zo met z'n tweeën uit. En toen hadden ze buiten hele zware stenen gezocht en die hadden ze in die buik van de wolf gedaan. Toen hadden ze de buik weer dichtgenaaid. En toen hadden ze hem weer in het bed gelegd. En toen werd hij wakker en toen viel hij om doordat hij al die stenen in zijn buik had. En toen kon hij nooit meer opstaan en heeft hij daar voor altijd gelegen.

Beschrijving

Er was eens een meisje en zij had van haar moeder een rood kapje gekregen. Daarom werd zij Roodkapje genoemd. Roodkapjes oma was ziek en daarom ging zij haar een fruitmand brengen. Onderweg in het bos at de wolf haar op. De wolf ging toen naar het huis van oma. Oh nee, Roodkapje was nog niet opgegeten. De wolf at oma op en ging in haar bed liggen. Toen Roodkapje kwam riep ze uit: "Oh, wat heeft u grote tanden. Oh, wat heeft u een grote mond." De wolf riep dat hij haar dan beter op kon eten en voegde de daad bij het woord. De jager kwam langs en zag dat oma en roodkapje er niet waren. Hij sneed toen de buik van de wolf open, terwijl die lag te slapen, en oma en Roodkapje kwamen weer tevoorschijn. Ze haalden hele zware stenen en stopten die in de buik van de wolf. De buik werd dichtgenaaid. Toen de wolf wakker werd viel hij uit bed en kon door die zware stenen nooit meer opstaan.

Bandopname (archief MI)

9 juni 2000
Verteller = Nederlandse jongen van het De Bruijne Lyceum. Zie onder beeld voor historische Roodkapje-plaatjes.
The Glutton (Red Riding Hood)