LOMBO576 - Roodkapje

Een sprookje (mondeling), woensdag 14 juni 2000

Fatiha; De boze wolf van Roodkapje.
Ilja; Zou je die willen vertellen? Of jij?
Fatiha; Ehm. Er was een s een meisje en die had van haar noeder een kapje gekregen, een rood kapje. Die deed ze altijd op en mensen in het dorp begonnen haar Roodkaje te noemen. Toen moest ze haar zieke oma eten brengen en op het pad blijven. Toen zag ze in een keer mooi bloemen staan en ging ze naar die bloemen toe om ze te plukken voor haar oma. Toen kwam de wolf voorbij en die had wel zin in haar. Hij vroeg: "Hé, waar ga je naar toe?" "Ik ga naar mijn oma in het oude huisje daar verderop." Hij denkt slim te zijn en gaat naar dat huis en in het bed liggen.
Joyce; Hij had de oma opgegeten
Fatiha; O ja, hij had de oma opgegeten. Dan gaat hij in het bed liggen en dan zegt ze:"Oma, wat hebt u een grote neus." "Dan kan ik je beter ruiken." "Oma, wat heb je grote oren." "Dan kan ik je beter horen." " Oma, wat heb je grote ogen." "Ja, dan kan ik je beter zien." "Oma, wat heb je grote anden." "Dan kan ik je beter opeten." Dan probeert hij haar op te eten. Dan krijgt hij iets van stenen in zijn maag.
Joyce; Dan komt de jager, die heeft het gehoord. Toen heeft hij hem neergeschoten.
Fatiha; Oh ja, toen heeft hij de buik opengemaakt.
Joyce. Toen kwam eerst de oma eruit. Zij leefde nog, hoe kan dat nou?Toen hadden ze er allemaal stenen in gedaan en hem in de put gegooid.
Fatigha; En dat meisje Roodkapje had hij toch ook opgegeten, of niet?
Joyce; Nee. Of wel, dat ze gingen gillen, dat de jagerhaar toen hoorde.
Ilja; Dan zijn ze er allebei uit gehaald.
Joyce; Ja, in ieder geval leefden ze nog. Heel logisch.

Beschrijving

Er was eens een meisje dat van haar moeder een rood kapje had gekregen. De mensen in het dorp gingen haar daarom Roodkapje noemen. Op een keer moest ze naar haar zieke oma om eten te brengen. Ze bellofde haar moeder op het rechte pad te blijven, maar toen ze al die mooie bloemen zag, ging ze ernaartoe en plukte ze voor oma. Ze wof zag en vroeg waar ze naar toe ging. Vervolgens ging de wolf snel naar het huis van Oma. Hij at haar op en ging daarna in haar bed op Roodkapje wachten. Als ze binnen komt zegt ze: "Oma, wat heeft u een grote neus." "Dan kan ik je beter ruiken." "Oma, wat heeft u grote oren." "Dan kan ik beter horen." "Oma, wat heeft u grote ogen.' "Dan kan ik beter zien." "Oma, wat heeft u grote tanden." "Dan kan ik je beter opeten." Vervolgens komt de jager langs die Roodkapje en oma redt en stenen in de buik van de wolf stopt. Daarna hebben ze de wolf in de put gegooid.

Bandopname (archief MI)

Zie onder Beeld voor enkele historische plaatjes van Roodkapje.