Een mop (mondeling), zondag 05 november 2000

Hoofdtekst

RdB: Toen Krakau nog een Joodse stad was, toen kreeg rabbi Aisek Jacobszoon op een avond een voorspellende droom. Hij lag in zijn bed en hij kreeg een oproep: een oproep om een reis te gaan maken naar een verre stad ergens in de Lage Landen. In zijn droom zag hij een reusachtige kathedraal staan met los daarvan een toren. En ergens in die toren was een schat verstopt. Degelijk verpakt in een aluminium koker. De volgende ochtend was Aisek eigenlijk de droom al vergeten, maar dezelfde avond droomde hij weer die droom. En deze keer was de droom nog wat dwingender en nog wat nauwkeuriger. De stad werd beschreven en bij naam genoemd. En toen Aisek voor de derde keer de droom kreeg, besloot hij af te reizen. Een paar weken later stond 'ie onderaan die reusachtige toren, die gefigureerd had in zijn droom. Ogenblikkelijk ging hij op zoek naar de schat. Hij ging de toren een stuk of wat keer omhoog, hij zocht op elke etage, hij liep vele malen om de toren heen. Hij zocht achter elk richeltje, achter elke losliggende steen, achter elk kozijntje, onder elke dorpel, maar hij vond geen spoor van de schat. Na ongeveer een week begon dat gezoek van die vreemdeling op te vallen. De rabbi werd gearresteerd en naar de aartsbisschop gebracht, die toentertijd - nog net zo als vandaag de dag - woont aan een huis aan de Lange Nieuwstraat.
"Mannetje, wat doe jij daar bij mijn toren? Ik hoor dat jij daar al weken loopt rond te scharrelen."
En de rabbi vertelde van de droom die hij had gehad over de schat die hij ergens, ergens had moeten kunnen vinden in die toren, maar waarvan hij geen spoor kon terugvinden.
"Dromen zijn bedrog! Jij bent helemaal uit Krakau naar Utrecht komen reizen omdat je hebt gedroomd dat er een schat ligt verstopt in de toren? Onzin. Als iedereen zijn dromen achterna zou lopen, dan zou de wereld ten onder gaan. Ik had laatst ook een droom. Ik droomde dat ik af moest reizen naar Krakau. En ik moest daar de jodenbuurt ingaan, en dan op zoek naar het huis van een zekere, hoe heette die ook alweer? Aisek Jacobszoon! Nou, dat is al de grootste onzin die je kunt bedenken, want de helft van de joden heette Aisek, en de andere helft heette van hun achternaam Jacobszoon. Zie hem maar eens te vinden in een vreemde stad! En dan moest ik zijn huis binnengaan, en dan achter de oven moest ik een gat graven, en dan zou ik daar een schat vinden. Ik zal me daar gek zijn om helemaal af te reizen naar Krakau, en jij komt helemaal hier naar toe omdat een droom je gestuurd heeft? Man, laat ik je één goede raad geven: ga lekker naar huis!"
En dat was nou precies de raad waar de rabbi op zat te wachten. Hij reisde terug naar Krakau en daar, in zijn eigen huis brak 'ie de oven af en vond de schat. En vanaf die dag was de rabbi niet alleen steenrijk, hij had ook iets geleerd: je kunt de hele wereld overreizen, je kunt overal zoeken, maar dat wat je zoekt, vind je uiteindelijk thuis.
(Verteld op zondag 5 november 2000 in houtzaagmolen De Ster in Lombok)

AT 1645 - The Treasure at Home    AT 1645 - The Treasure at Home

Beschrijving

Een man in Krakau droomt dat er een schat gevonden kan worden in de Dom van Utrecht. Hij gaat er naar toe maar vindt niets. De aartsbisschop verklaart dromen als bedrog: hij heeft gedroomd dat achter de oven van een man in Krakau een schat te vinden is. De man keert terug en vindt achter zijn eigen oven de schat.

Verteld zondag 5 november 2000 in houtzaagmolen De Ster in Lombok (opname archief MI)

The Treasure at Home