Een mop (mondeling), zondag 05 november 2000

Hoofdtekst

RdB: Overigens, als ik goede raad nodig heb, dan ga ik - ja, ze geeft dan ongevraagd goede raad, maar... Als ik echt problemen heb, dan ga ik altijd naar Nasreddin Hodja. Want, ja, die hodja's die zijn reuze handig. Dat zijn een soort van lekenpriesters. In Turkije en in de Arabische wereld dan kun je wel naar een imam toegaan, maar ja, zo'n imam die leert dan de Koran in het Arabisch uit zijn hoofd, en dan kom je met een probleem bij hem en dan geeft 'ie één of ander vers als oplossing, en daar schiet je niet zo veel mee op. Maar zo'n hodja, dat is een soort van lekenpriester zoals je in de katholieke kerk ook pastors hebt, en die staan wat dichter bij de mensen. Hodja's die kennen bijvoorbeeld de Koran gewoon in de taal van de mensen. En dat is handig als je een probleem hebt!
En Nasreddin die woont hier al een jaar of dertig in de wijk. En als ik nou echt een probleem heb, bijvoorbeeld met de liefde, dan ga ik altijd naar Nasreddin toe. Kunt u zich nog herinneren toen u voor het eerst verliefd was?
TM: Jazeker.
RdB: Ennuh, hoe was dat?
TM: Heel leuk. Heel prettig.
RdB: Heel leuk? En kreeg u ook wijze raad enzo?
RdB: U moest het zelf uitzoeken?
TM: Ja.
RdB: Ook geen behoefte aan nuttige adviezen?
TM: Nee hoor, het was zo gepiept.
[Publiek lacht]
RdB: Ja, ik kom d'r nooit uit. Ik kom d'r nooit uit. Als ik verliefd ben, dan gaat er van alles door elkaar heen lopen. En dan heb ik zo'n iemand nodig. En... Nasreddin Hodja - ik zei het al - die geeft zulke adviezen.
Hij liep over de Kanaalstraat heen in de richting van de kerk en hij had zijn tasjes bij zich: sinaasappelen... Hoeveel kosten ze?
RdB: Eén vijfennegentig de kilo! Overal op de Kanaalstraat. Dat spreken ze onderling af, hoe duur het is. En wij denken dan maar dat het goedkoop is. Dat is allemaal kartelvorming daar op de Kanaalstraat. Maar Nasreddin die trapt er ook in; die liep met zijn plastic tasjes over de Kanaalstraat en ineens werd zijn blik getrokken door een groepje giechelende Marokkaanse en Turkse meiden die op de andere kant van de straat liepen. Hij bekeek ze zo eens van top tot teen: plateauzolen, een strakke spijkerbroek en een hoofddoekje. En toen 'ie ze nog eens helemaal nakeek, toen ontdekte hij in het groepje zijn eigen dochter. En voor het eerst zag hij haar welgevormde lichaam. En hij bedacht zich dat dat het moment was om eens een gesprek te gaan voeren van vader tot dochter. 's Avonds na het eten nam hij haar even apart.
"Binnenkort zul je een leuke jongen tegenkomen. Hij zal gewoon ineens zomaar naast je staan, op de Kanaalstraat of... Hij zal je aankijken, en jouw ogen zullen gevangen worden door zijn ogen. Als dat gebeurt, denk dan aan de eer van de familie. Hij zal je uitnodigen om na schooltijd een wandeling te gaan maken in het Molenpark. Denk dan aan de eer van de familie. Hij zal uh... zijn hand om je middel heen leggen en hij zal leuke dingen tegen je zeggen. Hij zal je complimentjes maken. Denk ook dan aan de eer van de familie! Hij zal met zijn hand door je haren heen strijken en zal je een kus geven. Denk dan aan de eer van de familie. En tenslotte zal hij je bespringen [publiek lacht] en jouw familie tot schande maken."
Nou, het zag er naar uit dat ze de boodschap begrepen had. Ze knikte. En de hodja was trots op zichzelf dat hij zo openlijk een gesprek met zijn opgroeiende dochter had kunnen voeren. Toch? Dat moet je toch maar voor elkaar krijgen. Een voorbeeld voor al die andere mannen die er maar niet uitkomen! Na een paar weken begon 'ie te twijfelen. Of nou de boodschap wel overgekomen was...? Ja, ze keek een beetje raar uit haar ogen, en als ze door het huis liep, dan leek het wel alsof haar voeten helemaal de grond niet meer raakten. De twijfel sloeg toch toe. En de hodja besloot om zijn dochter toch nog maar een keer apart te nemen.
"Kun je nog die boodschap herinneren, die ik aan jou gegeven heb? Die wijze raad?"
"O jawel vader, ik heb er heel veel aan gehad, want het ging precies zoals u zei.
[Publiek lacht]
Ik stond te wachten bij de bushalte, lijn vier naar de Carthesiusweg, en ineens stond er een jongen naast me. Hij kijk mij aan, en mijn ogen werden gevangen door zijn ogen. Maar ik dacht aan de eer van de familie.
[Publiek lacht]
En hij nodigde me uit om na schooltijd te gaan wandelen in het Oog in Al-park. En hij legde zijn hand om mijn middel, maar ik dacht aan de eer van de familie. En hij maakte me complimentjes en hij haalde zijn hand door mijn haren heen, en ik dacht aan de eer van de familie. Hij gaf me een kus op mijn wang, en weer dacht ik aan de eer van de familie. En toen heb ik hem razendsnel besprongen, en zijn familie tot schande gemaakt."
[Publiek lacht]
Oppassen dus. Ja, ik kwam hierop, omdat ik dan... over de Kanaalstraat loop, en dan zie ik zo die groepjes meiden lopen. Zo in zo'n kluitje bij elkaar en giechelen onder dat hoofddoekje, en zo'n strakke spijkerbroek. En toen bleek er nog een verhaal bij te passen ook...
(Verteld op zondag 5 november 2000 in houtzaagmolen De Ster in Lombok)

Beschrijving

De hodja waarschuwt zijn dochter voor de liefde van een jongen. Hij zal haar liefkozen, maar zij moet aan de eer van de familie denken. Als hij haar bespringt, maar hij haar familie te schande. Zij neemt zich de raad ter harte. Als zij een tijdje later de indruk maakt verliefd te zijn. Hodja spreekt weer met haar. Alles blijkt gegaan te zijn, zoals hij had gezegd. Maar zijn dochter heeft de jongen besprongen, en zijn familie te schande gemaakt.

Verteld zondag 5 november 2000 in houtzaagmolen De Ster in Lombok (opname archief MI)

Nasreddin Hodja    Nasreddin Hodja