Een sprookje (mondeling), donderdag 30 november 2000

Een boer die heel arm was, heel eerlijk maar arm, die ploegt elke dag zo...
Er kwam plotseling een vogel uit de hemel, een grote vogel, die vroeg naar hem: "Je mag van mij een wens maken."
"Waarom?" zei hij.
"Dat je bent altijd eerlijk geweest: je bent arm, maar je bent altijd eerlijk geweest. Goed voor je medemensen. Dus de goden hebben besloten dat je mag een wens maken."
"Nou, dan ben ik je man," zei hij natuurlijk.
Ik weet niet meer. Ik denk dat uh... Hij kwam op de wolken te staan, die boer. En hij werd een soort uh... of de maan of een planeet... En daar was veel goud beneden, hè? Stenen waren gouden stenen. Voordat hij wegging daar naar de wereld...
De vogel had gezegd: "Je mag 't alles nemen wat je wil, maar het mag niet zo lang duren dan twee of drie minuten ofzo. Als je dat gepasseerd hebt, dan, dan... let op hè! Dan is het gevaarlijk voor jou. Dan... Dus...
Hij denkt: ik ben voorzichtig. Ik pak drie kleine gouden steentjes en, hop, weg. En de boer kwam terug. En hij werd rijk daardoor ook nog.
Het was een andere boer, die heel gierig was. Die kreeg toen dezelfde wens. Maar die bleef maar, toen 'ie daar was, die bleef maar... [maakt gebaren van klompen goud graaien]. Dus dat was inderdaad... hij ging het eeuwige vuur in ofzo. Dat vond ik prachtig! Ik heb het nooit vergeten! Nooit! Dat was op de basisschool. [...] Die arme en eerlijke boer werd rijk door die kleine drie gouden stenen. Die had hij in het werk geïnvesteerd. En die andere, die was door de goden èh... nou ja... gestraft. Dat was dus: het kwaad werd gestraft, en de eerlijke lieve mensen werden...
(Verteld op 30 november 2000 in Utrecht)

Beschrijving

Een arme boer mag van een vogel een wens doen. Hij wenst zich naar een planeet waar goud te vinden is. De boer mag binnen de gestelde tijd goud meenemen. De boer neemt drie bescheiden klompjes goud mee en wordt op aarde rijk. Een hebzuchtige boer mag dezelfde wens doen. Hij probeert zoveel goud mee te nemen, dat hij de tijdslimiet doorbreekt en in het eeuwige vuur wordt gestort. Zo wordt het kwaad bestraft en het goede beloond.

bandopname interview archief MI