Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CJ015418

Een mop (mondeling), zaterdag 20 mei 1967

Hoofdtekst

Thyl Ulespegel hie him by in smid forhierd. Dy smid hie 't slim drok. Hy gunde syn feinten net in hiele nacht rêst. De helte fan 'e nacht koenen se sliepe, de oare helte fan 'e nacht moesten se yn 'e smederij arbeidzje. Thyl sei: "Hwerfoar mat dat?" "Wel", sei de smid, "dat is sa myn gewoante."
Doe't de heale nacht om wie, rôp de smid Thyl, dat hy moest der ôfkomme. Doe kom Thyl nei ûnderen, mar hy hie syn bêd meinom, dat hied er op 'e rêch fêstboun.
"Hwat bitsjut dit?" frege de smid.
"Wel", sei Thyl, "dat is sa myn gewoante. As ik de iene heale nacht op bêd liz, bin 'k wend, dat de oare heale nacht it bêd op my leit."

Onderwerp

AT 1635* - Eulenspiegel's Tricks    AT 1635* - Eulenspiegel's Tricks   

ATU 1635*    ATU 1635*   

Beschrijving

Tijl Uilenspiegel is in dienst bij een smid en moet vreselijk hard werken. Hij mag de ene helft van de nacht slapen; de andere helft moet hij gewoon werken in de smidse, want 'dat is zo mijn gewoonte', aldus de smid. Als Tijl in de tweede helft van de nacht ruw gewekt wordt om aan het werk te gaan, bindt hij zijn bed op zijn rug vast. Als de verbaasde smid vraagt waarom hij dit doet, antwoordt Tijl 'dat is zo mijn gewoonte. Als ik de helft van de nacht op het bed lig, ben ik gewend het bed de andere helft van de nacht op mij te laten liggen'.

Bron

Collectie Jaarsma, verslag 154, verhaal 18 (archief MI)

Commentaar

20 mei 1967
Bij Van der Kooi meer specifiek: Eulenspiegel's Tricks 6: Ulespegel werkt met het bed op zijn rug.
Eulenspiegel's Tricks

Naam Overig in Tekst

Thyl Ulespegel    Thyl Ulespegel   

Tijl Uilenspiegel    Tijl Uilenspiegel   

Tijl    Tijl   

Naam Locatie in Tekst

Thyl    Thyl   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21