Een sage (mondeling), zaterdag 15 april 1967

Hoofdtekst

Mijnheer Hektor van Veenklooster (= baron v. Heemstra) is naar 't Heilige Land geweest in 't rijtuig. Der liep onderweg een man. Die wou graag met riden. Nou, dat kon wel. Maar onderweg docht mijnheer Hektor him benaud met die man der in. Die man had een tasje bij him. Mijnheer Hektor raakte toen om somaar te seggen bij ongeluk die man zijn hoed aan. Die man raakte hem doe kwijt. Doe stapte die man der út om de hoed weer te krijen.
Mèt lei mijnheer Hektor de zweep over de peerden.
Het tasje lag nog in 't rydtúch. Daar saten allerhande moordwerktuigen in.
Die man zou mijnheer Hektor fermoord hebn onderweg.
't Was niet in ons land, waar dat gebeurde.

VDK 0958K* - De rover op de wagen    VDK 0958K* - De rover op de wagen

Beschrijving

Mijnheer Hektor neemt in zijn rijtuig een man mee die langs de weg staat. Onderweg wordt Hektor ineens bang en werkt de man met een list de wagen af. Hektor raakt even de hoed van zijn passagier aan en als de passagier van de wagen stapt om de hoed op te rapen, maant Hektor zijn paard snel tot wegrijden. De passagier heeft zijn tasje in het rijtuig achtergelaten. In het tasje blijken allerhande moordwapens te zitten: de passagier was een moordenaar die het op Hektor voorzien had.

De rover op de wagen

Hektor van Veenklooster    Hektor van Veenklooster