Een mop (mondeling), dinsdag 23 mei 1967

Hoofdtekst

Jan Hepkes stie op in joun mei oar folk op 'e Feike Draei to Surhústerfean. Deun by syn hûs. It gong drok op in praten.
Doe sloech der in grouwe snoek yn 'e feart om. Dat seach Jan Hepkes.
Doe't it in ûre of njoggen wie, rekke it folk stadichoan nei hûs ta. Jan Hepkes tocht: "As se aenst allegear fuort binne, dan sil ik de smytline útsette om dy snoek to fangen."
En dat died er doe. Hy sette de smytline út en boun him fêst oan 'e ring fan 'e boppedoar. Doe gong er op bêd.
Mar doe't it sa'n tolve ûre wie yn 'e nacht, doe tocht Jan: "Heden, hwat siicht it hjir. 'k Mat mar us fan bêd ôf om us to sjen."
Doe wie de ûnderdoar der út. Dêr wie de snoek mei útnaeid.

AT 1960B - The Great Fish    AT 1960B - The Great Fish

ATU 1960B    ATU 1960B

Beschrijving

Jan Hepkes vangt laat op de avond een enorme snoek. Hij besluit tot de volgende dag te wachten het beest van de hengel te halen. De snoek is immers zo groot, dat hij zeker hulp van anderen nodig zal hebben. Jan maakt de hengel aan zijn bovendeur vast en gaat naar bed. De volgende morgen wordt Jan wakker van de tocht en ziet hij dat zijn bovendeur verdwenen is. Even later ziet hij in het water een reusachtige snoek zwemmen, de hengel en de deur achter zich aantrekkend.

Bij Van der Kooi meer specifiek: The Great Fish 8 : De snoek en het kozijn
The Great Fish