TINNEV012 - Jan ien 't rovershol

Een sprookje (boek), 1944 - 1947

8. JAN IEN 'T ROVERSHOL
De was is een jong zonder wark. Daorum ginge de weald ien um wark te zuke. Hi'j had al een paar daag gelope, mao nog niks gevonne. Arg vedrietig kwam e ien een bos. Daor wolle zich zelfmore. Van de bokseband mieke zich een strop. Toe e een tiedje gehangen had knappe den band deur. Half dood bleef de jong onder den boom ligge. Daor wier e deur zes rovers gevonne. Zi'j vroegen um hoe 't kwam. De jong vetelle alles. Een rover zei: "Gao met ons met. Gi'j hoef niet te rove. Alleen mor op het hol te passe".
De rovers harre een kesteel onder de grond. De jong kreeg de slöttels van alle kamers en goed èten en drinke. Hi'j wier kok en mos veur 't ète zorgen atte rovers op roof uut ware.
Jan was al een maond of wat taor toe te alle kamers is lossloat. Hi'j von daorbi'j zes vrollie, spiernaak opgesloaten ien iezeren kouwe. Ze moeze van de afval lève. Jan doch: "'t Is hier een moaie zaak".
Op een kier waren de rovers weg. Jan wandele toe een endje 't bos ien en kwam een meid tege die winkelwaar mos hale. Umdat Jan ok graag een vrouw wol hemme slöppe hi'j eur met nor 't hol. Hi'j zei: "Gi'j krieg 't goed aj ow bes doet. Anders geet 't ow net as de andere zes". Hi'j liet eur die toe zien. Zi'j viel flauw. Jan zei: "Probier mao niet te vluchte, want dat geet toch niet". De meid mos zich mao schikke. Zo lève ze same twee jaor ien 't hol. De meid wis wel dat Jan noait gemoord had of zo wat. Op 't les doch Jan: "Zi'j geet nie meer weg!" Op een keer ging Jan met de rovers met. Hi'j gaf de meid de slöttels. Zi'j sloat de poort los en vluchtte nor eur darp. Daor gaf ze alles ien hande van de pliessie. De pliessie bezette 't bos toe alle rovers ien 't hol zatte. Zi'j wiere gesommierd um der uut te komme. En zi'j kwamme der uut. De vrolluj wiere uut de kouwe gehaald en vri'j gelaote. De zaak kwam veur 't gerech. Alle zes rovers krege de strop. De meid dee'j veur Jan een voetval. Hi'j kreeg toe vief jaor.
Toe de vief jaor um ware ging Jan nor 't darp. Hi'j zat ien een harbarg te drinke toe de meid te veur hen liep. Jan tikke tegen 't glas. De meid kwam der ien. Jan vrug: "Waor goai hen?" "'t Bos deur". "Buj niet bang?" Jan ging met eur met. Ien 't bos vroeg Jan: "Ken ie mien niet?" Zi'j zei: "Nee". Toe Jan zich bekend mien viel de meid um van schrik, umdat ze bang was vemoord te worre. Jan nom eur met nao zien huus. Zi'j trouwe samen en lève gelukkig. Jan wis nog schatte ien 't bos te zitte. Die hiele ze op en daor lève ze riek van.

Beschrijving

Een jongen zonder werk trekt de wijde wereld in en komt met zes rovers in aanraking. Hij gaat met ze mee en wordt hun kok. Hij krijgt ook alle sleutels van het huis. Op een dag merkt hij dat de rovers zes vrouwen opgesloten houden. De jongen wil ook wel een vrouw en schaakt er een.
Na twee jaar samen geleefd te hebben vertrouwt de jongen haar de sleutels toe als hij een keer met de rovers mee gaat. Maar de vrouw ontsnapt en waarschuwt de politie. De rovers krijgen de strop en de jongen een gevangenisstraf. Na zijn straf komt hij die vrouw weer tegen. Hij gaat met haar de schatten van de rovers op halen, waar ze samen rijk van leven.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.32-33.