Een sprookje (boek), 1944 - 1947

Den Olde Frits trok duk as schoaier of as soldaot deur 't land um raodsels. En atte dan ien 't paleis trugkwam dan gaf e die raodsels op aan de here van 't hof. Die mochte de dan dri'j dagen oaver denke. Harre zi'j ze dan nog niet opgelos, dan moeze ze duzend daalders betale. Konne zi'j ze wel oplosse dan gaf Frits eur duzend daalder.
Zo kwam Frits is ien een klein huuske. Daor was een jong alleen tuus. Dén stoaken een vuur onder een pot. Frits vroeg wat ter ien de pot zat. De jong zei: "Hoe hadder ik stoak hoe minder ad ik drien hold. Toe vroeg Frits: "Waor is ow moeder?" "Mien moeder is dood". "En ow vader?" "Dén is op jach. Hoe meer hi'j der vink, hoe minder hi'j der tuus brink". "En ow zuster?" "Mien zuster leit op de zölder en grient waoroaver zi'j eers lache".
Frits gaf de jong vijf daalders, mao dan meuge hi'j aan gin mins wat vetelle. De koning wier namelijk deur de here bespionierd.
Frits lei 't raodsel ien 't paleis veur. Gin mins kon 't. En Frits har weer geld vediend.
De oplossing har motte zun: Ien de pot was atesoep; hoe hadder de jong stoake hoe meer der uut de pot vloag. De vader was aan 't luze. De dochter moes van een kind bevalle.

AT 0921 - The king and the peasant's son    AT 0921 - The king and the peasant's son

Beschrijving

Een koning reist vermomd door zijn land om wat raadsls op te doen. Deze raadsels legt hij dan voor aan de heren van zijn hof. Kunnen zij ze niet oplossen, moeten zij de koning geld geven; kunnen zij ze wel oplossen, moet de koning hen geld geven. De raadsels die de koning nu vindt kunnen de heren niet oplossen en hij heeft dus weer geld verdiend.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.38.

c.1946
Frederik II de Grote, koning van Pruisen (1712-1786) was een geliefd kristallisatiefiguur voor anecdotische en humoristische volksverhalen, ook in Nederland. Hij werd in deze verhalen meestal Frits of Oude Frits genoemd.
The King and the Peasant's Son

Frits [Frits II de Grote]    Frits [Frits II de Grote]