Een sprookje (boek), 1944 - 1947

Vrogger toe was ter een wet gewes, atter één veur de dood veroordeeld wier, dan kon der iemand kommen en geven den heer een raodsel op en dan kon den heer de dri'j daag oaver raoje. Raoje hi'j 't, dan mos den veroordeelde aan de galg, mao vespolle hi'j 't, dan was de moordenaar vri'j.
Een man zat veur de dood veroordeeld. Zien zoon doch: Wach ik gao nao de rechters en zet een raodsel op. Kumpe bi'j de rechters en zeit datte eur een raodsel op wol geve. "'s Goed", had een rechter gezeid, "dan moj mor is vetelle wat veur raodsel".
De zoon zei: "Pas goed op, rechters. Ik het geète linge, ongebore dinge, hoog ien 'n boom, zeuven vuut ien de eerde; zo velos ik mien olde vader". De rechter har 't opgeschreve. Den dadden dag had de zoon weerum motte komme. Mao zi'j harre niet gewette wat 't gewes was. Toe had de jong 't uut motte legge. Hi'j had gezeid: "Asse slachten een bees met een kalf ter ien, dan is die niet gebore. En ien de boom daor hek twee brette gemaak. Hoog een bret, en één een bitje lèger. Op de boavenste plank hek zeuven vuut eerd gebroch en toe zun'k op den anderen gegaon. Dus ik zat hoog ien den boom en zeuven vuut onder de eerd. En zo hek velos mien olde vader". En hi'j had gewonne.

AT 0927 - Out-riddling the Judge    AT 0927 - Out-riddling the Judge

Beschrijving

Vroeger was er een wet over als er iemand ter dood veroordeeld was, deze verlost kon worden door een raadsel. Als de rechter na drie dagen niet het raadsel op had kunnen lossen, werd de veroordeelde vrijgesproken. Op deze manier redt een jongen zijn vader van de galg.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.39.

Out-Riddling the Judge