TINNEV022 - Den duvel de Mombak afgedaon

Een sage (boek), 1944 - 1947

15. DEN DUVEL DE MOMBAK AFGEDAON
Ien een plaats wonen een kaplaon, een pestoor en een domeneer. De kaplaon kwam duk bi'j den domeneer praote. Zi'j praotten de dan oaver wie of 't waore geloof had.
Op een kier zei den domeneer: ,Ik kan Maria ien de kamer laote komme". De kaplaon zei: "Dan is ow geloof 't waore". De domeneer nom een boek, leaze d'r ien, en Maria stong ien de kamer.
De kaplaon geleuve 't en vetelle 't aan de pestoor. Dén zei datte dat ok welles zien wol, want dat hi'j 't nie kon. At 't waor was wat de kaplaon zei, dan zol de pestoor ook afvalle.
De domeneer von goed dat de pestoor kwam.
Toe de aovend van 't bezuuk gekomme was ging de kaplaon vas veuruut. De pestoor zol wat later komme.
De pestoor ging nor 't tabernakel en nom de heilige hostie met.
De domeneer begon weer te lèze. Maria kwam, mao bleef veur den dörpel staon. De domeneer opni'j aan 't lèze. Mor hi'j kon Maria niet wiejer kriege. Toe 't boek uut was stong Maria nog veur den dörpel.
Toe zol de pestoor 't is probiere. Ok hi'j lèzen ien 'n boek. 't Dure niet lang of Maria stong op de eigeste plaats waor ze vrogger gestaon had. De pestoor nom 't deuske met de heilige hostie en zei: " A gi'j Maria bunt, kus dan ow zoon Jezus". Toe vloag de duvel, want hi'j was 't, deur 't raam nao bute. En den domeneer en de kaplaon vielen um van de schrik en de stank.

Beschrijving

In een plaats wonen een kapelaan, een pastoor en een dominee, die een discussie voeren over wie het ware geloof heeft. De dominee laat de kapelaan zien dat hij door te lezen in een boek Maria in zijn kamer kan laten verschijnen. Als de kapelaan dat gezien heeft vertelt hij het tegen de pastoor, die dat ook wel eens wil zien.
Dit keer blijft Maria echter voor de drempel staan. De pastoor probeert het en Maria komt binnen. Dan vraagt de pastoor haar om te bewijzen dat zij Maria is, door haar een hostie, het lichaam van haar zoon, te laten kussen. Maria blijkt de duivel te zijn.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.39.

Maria    Maria