Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

TINNEV071

Een sage (boek),

Hoofdtekst

58.
Ik het een buurvrouw gekend en die was ziek. En ze wier al langer hoe zieker. Toe hemme ze de dokter gehaald. Mao de dokter die kon der ook niks aan doen. Hi'j kon niks vinde. Daor kwam iederen aovend een kat op 't dak. Toe dachte ze dat de vrouw beheks was. En toe zun ze nao de paoters ien Babberik gegaon. Die zeie: "Dan moj is met die vrouw hierhen komme, want anders könne wi'j der ok niks aan doen. Toe hemme ze die vrouw ien een ri'jtuug gelaje met pead te veur. En ze gingen op weg nao Babberik. Mao hoe vedder ze op de paoters aankwamme, hoe hadder addie pead begonne te zweite. Op 't lange les kwamme ze bi'j de paoters aan. Toe hemme ze die vrouw daor nao binne gedaon, en toe hemme die paoters eur bespraoke. En toe zeie ze: "Zo, now gaoi mao weer nao huus. Aj tuus komp, dan moj 't kusse mor is efkes naokieke".
Zi'j zun toe met de wage weer nao huus toe gegaon. En toe kwamme ze tuus en hemme ze
't kusse losgemaak . De zat een krans ien, die was al zo goed als dich. At die krans dich was gewes, dan was die vrouw dood gegaon. En dat hemme ze nog net op tied konne hale, dat die vrouw de deur gekommen is.

Onderwerp

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek   

Beschrijving

Een zieke vrouw wordt naar de paters gebracht, omdat de dokter niets kan vinden. De paters besperken de vrouw en zeggen tegen haar familie dat ze thuis haar kussen moeten nakijken. Daar zit een krans in, die bijna dicht is. Als de krans dicht geweest zou zijn, zou de vrouw overleden zijn.

Bron

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.54.

Commentaar

Heks maakt kind (mens) ziek

Naam Locatie in Tekst

Babberich    Babberich   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20