Een sage (boek),

De was iemand ien de buurt en die zei: "Wat schreawt den kleinen blaag toch eengaal! Wat zol dén toch hemme? Wat zol dén mankiere?" "Jao, ik wet 't ok niet. Nao den dokter gegaon. 't Hielp allemaol niks. En dén blaag dén schreawe mor deur, dag en nach. Toe op een gegeven moment hemme ze daor raod en daod ien genomme. En toen zeie ze: laote wi'j daor is iemand met ien kennis stelle hoe dat feitelijk zit. Ja, daor op een kier daor kriege ze berich of ter ook iemand aan huus kwam, bi'jveurbeeld een olde vrouw of een olde man. Ja, een olde vrouw kwam alle weken een kier. "Waor vroeg die olde vrouw um?" "Um een kom vol water". Dan moj eur ien 't vervolg 't water aan de deur brenge en tegen eur zegge zi'j mocht niet meer ien huss komme. En dan moj is met 't kind nao Babberik gaon, nao de paoters, en heuren is hoe dat zit. Ja.
Toe zegge de paoters: "Dan moj 't kussen is losmaken en zien wat daor ien zit." Toe mieke die minske dat kusse los en verdomme daor zat goddomme zo wat een hele krans ien. Dus 't was mor een klein stuk meer dan was het kind dood gewes. En dan gong dat olde wief hen, wie daor kwam aan de deur, en staok als ze tuss kwam een speld ien een pop, dat is 't kind, ien 't lichaam. Da was te zegge, dat kind mos deur spoeke zo te zegge vermoord worre. En toen hemme ze dat gedaon en toe is 't een kind geworre als een weald. Dus naoderhand hemme ze gin las meer gehad. Toen kwam 't wief nie meer terug aan de deur.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Ouders hebben een ziek kind en de dokter weet niet wat er aan de hand is. Er wordt aan de ouders gevraagd of er iemand aan huis komt, bijvoorbeeld een oude man of vrouw. Er komt een maal in de week een oude vrouw om een kom water vragen. Deze vrouw mag niet meer binnen gelaten worden en het kind moet mee naar de paters in Babberich genomen worden.
De paters zeggen dat de ouders in het kussen van het kind moeten kijken. In het kussen zit een krans, die bijna gesloten is. Als de krans gesloten zou zijn, zou het kind overlijden.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.62.

Heks maakt kind (mens) ziek