Een sage (boek),

Mien vader vetelle mien: Zien kammeraod, die had tegen um gezeid hi'j was nörges bang veur, bi'j nach niet en bi'j dag niet. Mao zo op een kier kump e bi'j mien en toe was e wel bang. Toe zei 'k: "Wat hei dan now, keal?" "Now za'k ow dan toch is wat vetelle, Jan Rot. Ik kom van Loil nao Diem toe, midden ien de nach. En mien lieve mins, ik het nörgend gin gedachten ien. En toe kump ter een gezoes achter mien, net of atter een göts wind op kwam, en de vluch mien een ding boaven op de nek. Ik kon de pööt hier veur op de scholders zien hange en 't zweit dat dreef mien van hals en oren af. Ik wis mien gin raod en doch: god, wat överkömp mien toch? Toe kwam ik ien Diem veur de kerk, veur de olde kerk, en toe sprink e van mien af. Toe was ik 'm kwiet. Ik trok nor huus toe met de dood ien de schoen. En mien lieve mins, ik bun der ach dage ziek en beroerd van gewes. Dat he'k wel hoeveul minse veteld. Alle minse hemme zich de kop daor aan gestote en dörve die weg snachs nie meer te passere um wat mien daor oaverkomme is.

Beschrijving

Een man loopt 's nachts naar huis. Opeens hoort hij een gezoem achter zich en er springt iets op zijn nek. Over zijn schouder ziet hij een voorpoot. Als hij bij een kerk komt, is hij het kwijt. Van schrik is de man acht dagen ziek.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.63.

Jan Rot    Jan Rot