TINNEV179 - De witte juffer van Montfeland

Een sage (boek),

165. DE WITTE JUFFER VAN MONTFELAND
Zi'j zol veur iedereen goed gewes zun, die eur niks ien de weeg lei. Mao ze liet zich niet veur de gek holle. Dat ondervon op een goeien aovend, of bèter gezeid op een kwaojen aovend, een Bèèkse jong. Hi'j was op ten Bos aan 't oaverwarke gewes met Zeddamse kammerööj. Toe 't aovend wier neugen de Zeddammers um uut um samen aan te stèke bi'j Wi'jers boaven ien 't Zeddamse darp. Toe ze lang genog gepruuf harre en Bat—de Bèèkse jong—van plan was um met pead en wagen op huus aan te gaon vroege zien kammerööj offe bang was veur den boelekeal, umdatte zon haos miek. Bat zei dat 't was um de Witte Juffer van den Barg. Toe vriege ze 'm offe dan zo'n hèkel har aan de vrollie. Mao Bat antwore datte daor helemaol niet vies van was. Datte juus van plan was um de dame te vraoge met um te dansen op 't pinksterbier. Bat knep zien kammerööj nog is een eugske toe en vare toe met zien geri'j haostig op Bèèk aan.
Toe e langs den Barg reej sting daor tussen 't holt, as een witte schum, de juffer. Dat mot teminste wel zo gewes zun. Zi'j winken um stil te holle. Bat deej dat. Toe traoj ze op um aan, totdat ze vlak veur um stong. De linkerarm lei ze op zien scholder en de rechter sloeg ze um zien middel. En toe drèje zi'j met 'm ien de rondte as 'n drilwind; hoe langer hoe hadder.
Heuren en zien vegong Bat; 't wier 'm gruun en gèèl veur de oge. Te lange leste kon e van narigheid niet meer uut de oge zien en hi'j hiege nao aosem. Mao de dame hiel aan en drèje, met Bat ien de armes, deur as een dolle heks. Hi'j hieng op 't les as een schotteslet tegen eur aan; zien been slöppe deur 't zand. Eindelijk liet de juffer 'm los. Hi'j kwakse tege de grond en bleef as een natte zak ligge. 't Was net offe 't leave kwiet was.
't Pead van Bat was met de wage nao huus gesjoks. Toe te daor aan kwam was iedereen uut de tied. De huusgenoten en de buurt ginge zuken op Zeddam aan. Onder aan den Barg vonne ze Bat, meer dood as lèvend. Hi'j wier nao huus gebroch, mao kwam der niet meer boaven op. Eer dri'j daag veurbi'j wazze harre met den hak geschud. Hi'j het de Witte Juffer van Montfeland noait met nao 't pinksterbier genomme.

Onderwerp

SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen    SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen

Beschrijving

Bart, een jongen uit Beek, gaat 's avonds laat uit Zeddam nar huis en zijn kameraden vragen of hij soms bang is voor de boelekerel, maar hij zegt haast te maken voor de Witte Juffer van de Berg, die hij wil uitnodigen om met hem te dansen op het pinksterbier. Als hij bij de Berg komt, ziet hij een witte schim, de juffer, die hem wenkt stil te houden. Dan komt ze naar Bart, legt haar arm om zijn middel en sleept hem mee in een rondedans, die alle kracht uit hem trekt, en laat hem tenslotte meer dood dan levend achter, Zijn paard is naar huis gelopen en de huisgenoten komen hem zoeken, vinden hem onderaan de Berg en brengen hem naar huis, maar na drie dagen schudt hij met de hak (= gaf de geest).

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.108.

Andere Erscheinungen von Weissen Frauen. Andere Begegnungen.