Een sage (boek),

Bart van Bindsbergen.
Een moeder die wis gin raod met één van de jonges. Den dei altied ien bed pisse. Zi'j had al met den dokter gepraot. Den dokter zei: "Dan moj um de mor is uutroepe 's nachs, of zowat." Mao dat kon allemaol niet helpe. Toe doch ze: "Wet je wat? Ik gao efkes nao de pestoor toe".
Zi'j geet nao de pestoor toe en vetelt tat tege de pestoor dat ze daor toch gin raod met wet. Jan was now al een jòòr of veertien en hi'j piste altied nog ien bed. "Ja", zei de pestoor, "wat mok toor aan doen? Mao stuur um is".
Jan nao de pestoor toe. Toe had te pestoor gezeid: "Jan, ik heur zegge daj wel is ien bed plas. Daor hoef i nie zon zörg oaver te hemme. Dat doen wel meer kinder. Mao gi'j mor is probiere, aj now könt, zo now en dan is gauw een weesgegrœtje te bèje aj wakker wodt. Dan kan 't gebeure daj der uok uut gaot plasse". "Jao", had Jan gezeid, "dat zak wel is probiere, heer pestoor. Ik slaop altied zo". "'t Is niet zo arg. Ik heb wel is ien bed gepoep". "0, heer pestoor, dat hét ik nog noait gedaon". "Jao, dat zin dinge die köj ien ow jonge tied doen. Gaot mao netjes nao huus toe". "Ja", zeit Jan, "mor ik hét nog een cadeautje veur ow". Hi'j had van moeder een betje geld metgekrege. Mao dat geld had Jan druutgehaald en toe hadde daor een paar worteleschiefkes ien dat tuutje gedaon. Dat vule zich net aan of 't geld was. "Asteblief, heer pestoor, hét moeder mien metgegeve".
Toe is Jan weg; denk de pestoor: "Mok toch is zien wat moeder metgegeven het". Toe zutre daor ien dat tuutje gewoon worteleplèètjes ien. Toe denkte: "Wat een stinkerd van een jong is tat. Gaddome, hoe hiette ook weer? Hoe hiette ook weer?" Hi'j nao bute toe. Toe zeite: "Hei, heui. Zeiket, zeik ien bed". Toe kiek Jan um en zeit: "Ik mot niks van ow hemme, driet ien bed".
Bron: onbekend.

Beschrijving

Een jongen van 14 plast in zijn bed en zijn moeder vraagt raad aan de pastoor, die haar zegt de jongen langs te sturen. Hij zegt de jongen zich niet te schamen, hijzelf heeft wel eens in bed gepoept. De jongen heeft van moeder een cadeau voor de pastoor bij zich, maar Jan heeft het geld omgewisseld voor wortelschijfjes. Als de pastoor het merkt, roept hij de jongen na: "Zeik in bed." Maar deze wil niks van hem hebben.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.172-173.

Onder de Beeldknop van TINNEV192 bevindt zich een foto van Bart van Bindsbergen