Een sage (boek),

Een dén al jaoren dood was wier midden ien 't darp, op de plaats waor hi j vrogger gewoond har, snachs duk gezien as spoek. Mien vader mos op een aovend nao de vroedvrouw. Hi'j kwam toe veurbi'j den hof waor dèn man wel is wier gezien. En daor stong e weer. Vader zei: "Goeienaovend". Mor hi'j har gin antwoord gekrege. Daorum ginge der een betje kotter op aan, want vader was niet bang. En toe zag um dudelijk onder een dén staon. Vader liep medeen deur en hiel de vroedvrouw. Goed. Vader geet later nor pestoor Tasset en vetelt taor dat verhaal en ook um al andere minsen ien de nach gezien harre. De pestoor zei: "Eer ik taor met wieder gao, stel ik mien eers ien vebinding met paoter Grarus uut Babberik". Goed. En toe het zich taor Tasset met ien vebinding gesteld en is de paoter gekomme en het 't spoek een plaats gegeven ien de kelder waor hi'j vroeger gewoond had. En zo mien veteld is, hemme ze die plaats met een muur dichtgemetseld.

SINSAG 0410 - Der gebannte Geist.    SINSAG 0410 - Der gebannte Geist.

Beschrijving

Als vader op een avond de vroedvrouw moet halen, komt hij langs een spookhof en ziet daar het spook staan en groet het. Later gaat hij naar de pastoor, die weer contakt opneemt met pater Grarus te Babberik, die komt en het spook een plaats geeft in de kelder, waar hij vroeger gewoond had. Die plaats hebben ze met een muur dichtgemetseld.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.224-225.

Der gebannte Geist.