Een sage (mondeling), zondag 02 juni 1968

Hoofdtekst

Ik wie in jonge, doe hat Gjets Jel my ris in pepermuntsje jown. Doe't ik thúskom, sei mem: "Hast it opiten?" "Ja", sei 'k.
"Dan bist bitsjoend", sei mem. "Dan sil 'k mei dy nei Frânse Hinke."
Doe rekke ik mei mem nei dat minske ta, dat yn 'e Rottefalle wenne.
"Ja," sei se tsjin my, "dû bist bitsjoend. In âld minske docht it. Dy foroaret har yn in swarte kat. Hâld dy kat yn 'e gaten. Dy sil wol by jim komme."
En it wie sa. Der kom dy jouns in swarte kat by ús. Heit joech dy kat in klap. Gjets Jel hie letter in smertlape op 't wang.
Yn myn kessen siet in krânse. Dy ha se forbrând.

Beschrijving

Een jongen had eens een pepermuntje aangenomen van Gjets Jel en was daardoor betoverd geraakt. Samen met zijn moeder ging hij naar Frânse Hinke. Deze zei hem op een zwarte kat te letten. Toen er die avond inderdaad een zwarte kat kwam, hebben ze die een klap gegeven. De volgende dag was dit te zien op Gjets Jels wang. De kransen die ze in het kussen hebben gevonden, hebben ze verbrand.

Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.

Gjets Jel    Gjets Jel