Een sage (mondeling), maandag 10 juni 1968

Hoofdtekst

Jan van der Woude, syn broer, wenne yn Grinzer Pein. Dy hie in dochter Bintsje en dy wie siik. Sy seinen: "'t Berntsje is bitsjoend." Doe gong Jan nei Frânse Hinke ta, dat wie in duvelbanster yn 'e Rotfalle.
Dy joech him in fleske guod mei. Sy sei, hy moest meitsje dat er dêrmei thús kom en foaral net òmsjen, hwant dan kom der ien, dy soe it fleske stikken brekke. "De earste, dy't by dy komt yn 'e hûs," sei Hinke, "dy hat Bintsje bitsjoend."
De oare moarns kom âlde Rikele Myt by de doar. Sy frege: "Hoe let is it?"
Jan liet har yn 'e hûs en die de skoattel op 'e doar. Hy sei tsjin har: "Nou myn dochter Bintsje better meitsje en oars hou ik dy dea."
Doe strykte se Bintsje oer de holle en sei: "Stil mar, leave, dû wurdst better." En twa ûren letter wie se wer better.

TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner    TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner

Beschrijving

De vader van een betoverd meisje ging naar Frânse Hinke, de duivelbanster. Hij kreeg een flesje drank mee en de waarschuwing niet om te kijken want dan zou het flesje breken. De eerste die in hun huis zou komen, zou het kind betoverd hebben. De volgende ochtend kwam Rikele Myt binnen. De vader zei dat ze zijn dochter beter moest maken, anders zou hij haar wat aandoen. Rikele streek het kind over het hoofd en twee uur later was ze beter.

Het drankje van de duivelbanner

Rotfalle    Rotfalle