Een sage (mondeling), zondag 01 september 1968

Ik heb wel eens hoord van het skip Leviatan.
Dat skip had zulke lange masten, as daar een matroos jong en vlug in naar boven klom, dan kwam hij weer naar beneden als een oud grijs mannetje. Zo lang waren die masten.
Het duurde wel een dag as je van achteren van 't schip naar voren wou.
Voor in de mast had je 't kraaiennest en dat was zo groot, ze hadden daar een stuk groenland in, daar liepen een paar koeien in te grazen.
De kombuis was er net onder. En doe slingerde 't skip eens wat en doe viel der een koe in de soeppot. En die pot was zo groot, dat je kon 's middags helemaal niet merken dat de soep vetter worden was. 't Skip was zo lang, 't kon in 't Engelse kanaal niet zwaaien. Wanneer het daar door voer konden ze aan de ene kant Dover zien liggen, aan de andere zij Calais. Daar zaten duizenden bomen aan dat skip.

Beschrijving

Het schip Leviatan was een bijzonder groot schip. De mast was zo hoog, dat als een jonge matroos erin klom, hij terug kwam als een oude man. In het kraaiennest was een stuk groenland, waar koeien op graasden. Van de achterkant van het schip naar de voorkant lopen, duurde wel een dag.

Leviatan    Leviatan

Engelse kanaal    Engelse kanaal