Een sage (mondeling), woensdag 20 november 1968

Hoofdtekst

Jehannes Wyts koe har foroarje yn in wite kat. Ritske, myn broer, hat us in wite kat om 'e dobbe hinne rinnen sjoen. Ut dy dobbe helle Jehannes Wyts it wetter. Op in joun kom Ritske thús fan 't stropen.
Doe siet dy wite kat dêr by de dobbe.
Ritske hie syn hountsje losmakke en sei: "Pak dy kat!"
Mar 't hountsje doarst net nei de kat ta. Hy wie deabinaud. Hy krûpte Ritske tusken de skonken yn. En oars siet er achter alle katten oan.
Doe krige Ritske syn âld gewear en sei tsjin 'e houn:
"Astû dan net doarste, ik doar wol." En hy sjit op 'e kat.
In pear dagen letter wie âlde Jehannes Wyts kreupel.

Beschrijving

Een heks kan zich veranderen in een witte kat. Als de broer van de verteller eens terugkomt van een strooptocht, ziet hij een witte kat bij het water zitten. Hij spoort zijn hond aan de kat te pakken, maar de hond durft niet. De stroper schiet vervolgens op de witte kat. Een paar dagen later is een oude vrouw kreupel: zij was de heks in kattengedaante.

Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.

Jehannes Wyts    Jehannes Wyts