Een sage (mondeling), vrijdag 13 december 1968

Hoofdtekst

Myn skoanheit Hindrik Schievink hie in bern, dat raesde nachts altyd om deselde tiid hinne. 't Wie in jonkje. Op in nacht gong hy der ôf nei 't bêd fan 't jonkje ta. Doe sei er: "Dêr wei, duvel!" Doe wie der hwat fan 't bêd flein.
Doe gong heit nei Wopke fan Kûkherne ta. Dat wie de duvelbanner. Wopke joech him in drankje mei en sei: "Dû mast goed de hân op 'e koark hâlde, oars fljocht dy der ôf. Hwant der reizget in ding mei dy."
Underweis kom der in houn by skoanheit. Dy sprong by him op en woe mei syn poaten it fleske stikmeitsje. Mar skoanheit hie de hân der goed op hâlden, dat der gebeurde neat. Hy kom der heel mei thús en doe't it bern fan it drankje krige woarde 't wer better.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Een ziek kind is vermoedelijk betoverd. De vader van het kind ziet iets wegvliegen als hij 'Daar weg, duivel!' roept bij het bed van zijn zoontje. Duivelbanner Wopke geeft de vader een drankje mee. Wopke maant de vader onderweg goed de kurk op de fles te houden omdat er iets met hem mee zal reizen. Onderweg wordt de vader benaderd door een hond. Het dier probeert de vader het flesje afhandig te maken. De vader slaagt er echter in het drankje heel thuis te krijgen en zijn zoontje geneest.

Heks maakt kind (mens) ziek

Hindrik Schievink    Hindrik Schievink