Een sage (mondeling), vrijdag 17 januari 1969

Hoofdtekst

Yn Drachtster Kompenije wie in bern bitsjoend. De heit gong nei de duvelbander ta. By Rottefalle gong er de skeanpaden del.
De duvelbander sei tsjin 'e heit: "Ja, 'k hie dy al forwachte. 'k Sil dy guod jaen." Doe krige er in drank.
"Tink der om," sei de duvelbander, "ast nou aenst it skeanpaed fan 'e Rotfalle del giest dan komme der in pear allemachtich dikke giele hounen by dy. En dy meitsje it dy oer alle boegen lestich. Mar tink der om, as se it dy lestich meitsje, datst de drank net brekste. Hwant as dat it gefal is, dan is de jonge moarn dea.
Hwant it is sjesa, dy hounen komme by dy. 't Giet nou tusken my en tusken dy hounen. Ik kin 't bern rêdde, mar winne sy it, dan is de jonge dea."
't Wie raer gong op 'e weromreis op it skeanpaed. Mar hy hie de drank thús krige. Oan elke hier hied er in switdrip hawn, safolle muoite hie 't him koste. Mar de jonge woarde better.

TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner    TM 3106 - Het drankje van de duivelbanner

Beschrijving

De vader van een betoverd kind ging naar de duivelbanner. Hij kreeg een drankje mee, en de waarschuwing dat hij op de terugweg lastig gevallen zou worden door grote honden. Hij moest ervoor zorgen dat het flesje niet zou breken, anders zou het kind sterven. Het zou op dat moment een strijd zijn tussen de duivelbanner en de honden. De man kon het flesje heel houden.

Corpus Jaarsma, verslag 554, verhaal 5 (archief Meertens Instituut)

Het drankje van de duivelbanner