Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CJ057602

Een sage (mondeling), maandag 10 februari 1969

Hoofdtekst

Myn dochter het in Oudkerk woond in Friesland in in huuske oan de Rolledijk. 't Was in spookhuuske. 't Hoorde bij in boereploats. Joop, hoar man, was doar boerearbeider.
Wat se in dat huuske beleefd hè is met gien pen te beskrievn.
De Rolledyk loopt fan 't dorpke Oudkerk de landen in. 't Is in klinkerweggetje.
De deuren gingen doar somaer fansels open op kloarlichte dag. En 's nachts oek. De deur van 't bed skudde soms met geweld heen en weer sonder dat der een was. De keldersdeur floog somoar open. De stoelen dy foor 't bed stonden flogen fooruit as de bedsdeur open ging.
Myn dochter heeft it haast bistorvn, so arg was 't.
Ik en myn man sloapten doar is op in nacht. Wy sloapten op 'e zolder. Midden in de nacht hoordn we dat de deurn open flogen. Wy der of en noar onderen. Myn dochter en Joop waren der al of. De bedsdeurkes sloegen heel hard heen en weer.
Wy lopen der út noar de achterdeur. We moesten de kelder foarby, doar sat de deur van dicht. Toen wij der in minuut loater weer langs kwoamen, stond de deur wagenwiid open.
Moar der was niks te zien. Sulke dingen gebeurden doar nou altyd.
Ook us op in kear toen zaten wy te thédrinken. 't Was op in middag. Toen werd er drie keer heel hard op de muur geklopt. Er was niets te zien.
Ik kom er ook eens op in keer, doe sei Joop tegen my: "Dit treft niet, wy zullen vandaag noar Holland." Joop zijn ouders woonden doar en hij had vier dagen frij.
Ik sei: "Dat is niet arg, dan ga ik weerom en kom loater." Joop ging noar de keldersdeur en timmert him met een dikke spiker fast.
"Sizo, spook," sei hy, "nou ken jy moar roak spookn, want wy goan weg."
Doe't se weer thús woarn, moest Joop noar de boer en myn dochter was alleen in 't huuske. Doe was 't opeens klop-klop-klop en der kwam in raar swart ding ta de deur in. 't Was roetswart en 't sach der uut as in olde kachel. Myn dochter het der op slein, mar der was niks.
Ze was zo bang, dat se is der uutloopn.


Onderwerp

SINSAG 0478 - Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.    SINSAG 0478 - Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.   

Beschrijving

Een echtpaar woonde in een spookhuis. Het gebeurde 's nachts geregeld dat alle deuren open gingen, zonder dat er iets te zien was. Ook een keer kwam er een zwart ding naar binnen, dat eruit zag als een oude kachel.Bron

Corpus Jaarsma, verslag 576, verhaal 2

Commentaar

10 februari 1969
Andere Erlebnisse; unbeschreibbare Spukerscheinungen.

Naam Overig in Tekst

Joop    Joop   

Naam Locatie in Tekst

Oudkerk    Oudkerk   

Rolledyk    Rolledyk   

Rolledijk    Rolledijk   

Friesland    Friesland   

Holland    Holland   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21