Een sage (mondeling), dinsdag 28 oktober 1969

Hoofdtekst

Wolle jo in wikseldaelder ha, dan matte jo jo forkeapje oan 'e duvel. Jo matte trije slaggen om 't tsjerkhôf hinne dwaen en dêrby in formule opsizze.
Jo haww dan noait wer forlet fan sinten, hwant sa'n wikseldaelder rekket noait op.
Frijmetselers ha sa'n wikseldaelder, wurdt der sein.

Onderwerp

SINSAG 0882 - Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück.    SINSAG 0882 - Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück.

Beschrijving

Voor een wisseldaalder moet je jezelf aan de duivel verkopen door drie rond het kerkhof te lopen en een bezweringsformule op te zeggen. Je hebt dan nooit geldgebrek. Vrijmetselaars hebben ook een wisseldaalder.

Collectie Jaarsma, verslag 796, verhaal 3

28 oktober 1969
Der Wechseltaler (Teufelsgulden) wird mit viel Mühe erworben, und kehrt immer in die Tasche zurück. EN SINSAG 0881: Der Teufelsvertrag. Mann schliesst einen Vertrag mit dem Teufel, welcher ihm bei seiner Arbeit Hilfe leistet.