Een sage (mondeling), donderdag 02 mei 1974

Hoofdtekst

Der wienen twa bruorren. De iene hiet fan Teade. Se wennen op 'e Middelgeast tussen Smelle Ie en Boarnburgum. Hja rieden op in kear elk op in hynder. Doe seagen se dêr in gedaente fan in man. Dat like oars as oars, krekt as doogde it net. Doe sei Teade: "Dêr wol 'k op sjitte." Hy hie 't gewear by him. Mar syn broer sei: "Doch dat net. Hwat hast dêr mei noadich."
Mar Teade die it al, en syn broer ried fuort.
It hynder fan Teade kaem allinne thús, sûnder ruter. De oare deis founen se it lyk fan Teade. De holle wie omdraeid. Hy hie op 'e duvel sketten.
Dat plak neame [se] sûnt: Teade-hoekje. It spûket dêr.

Beschrijving

Twee ruiters zien een vreemde man lopen. De ene ruiter besluit de man neer te schieten, ondanks waarschuwingen van de andere ruiter. Alleen het paard van de ruiter die het schot loste komt thuis: de ruiter wordt dood aangetroffen met het hoofd omgedraaid op de romp. Hij had op de duivel geschoten. Sinds het gebeurde spookt het op die plaats.

Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter).

Teade    Teade