Een sage (mondeling), 99-99-99 99-99-99 (foutieve datum)

Hoofdtekst

Ien dy't bitsjoend wie hie meastal in krâns yn 't kessen. Ik ha wolris sokke krânsen sjoen. De tsjoenster makke dy krânsen.
't Wie toverjen. De krânsen brânden se op en dan moest alles goed ticht wêze.
De lju gongen faek by tsjoenderij nei Wopke om in drankje. Der wie ek ien út 'e Westerein, dy gong foar syn bern nei Wopke ta. Wopke joech him in drankje mei, mar sei: "Tink der om, se ha 't op dat drankje forsjoen. Soargje der foar dat it fleske hiel bliuwt. Doch it yn 'e bûse en hâld de hân der op."
Underweis nei hûs kom der him in âld mantsje tsjin.
"Hwer hastû hinne west?" frege er.
"Nei Wopke", sei de man.
"Hwat hast dêr dien?" frege it mantsje.
"Ik haw in drankje ophelle", sei de man.
Doe hie dat âld mantsje de stok krige en dêr hied er it drankje mei stikken slein. Dat âld mantsje wie de tsjoenster.

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Als iemand betoverd is door een heks, zitten er vaak kransen in het kussen. De heksenkransen moeten verbrand worden als alle gaten in het huis gedicht zijn. Wopke de duivelbanner wordt vaak geraadpleegd om betoverde mensen te genezen. Wopke waarschuwt een vader van een betoverd kind voor iemand die de vader zal proberen het genezende drankje afhandig te maken. De vader moet het flesje goed beschermen met de hand erop, aldus Wopke. Wopkes voorspelling komt uit: een oud mannetje slaat het flesje met een stok stuk. Het oude mannetje is de heks.

onbekend
Heks maakt kind (mens) ziek