Een mop (mondeling), maandag 02 september 1974

Hoofdtekst

Der wie in âld faem, dy hiet fan Johanne. In man út 'e buert, Ruerd, woe har wol graech ta syn wiif ha, mar Jehanne sei, hja woe frij faem bliuwe. Doe praette Ruerd mei Jehanne har mem ôf, dat in fremd persoan, in kunde fan him soe troch de skoarstien mei Jehanne prate.
Op in joun rôp dy persoan troch de skoarstien:
"Johanna, gij moet paren."
Jehanne tocht dat it ús Leaven Hear wie dy't dat sei.
"Met wie Heer?" sei se.
"Met Ruurd", wie 't antwurd.
Doe sei har mem: "Nou hearst it dan."
Doe is 't dan ek gebeurd dat Jehanne en Ruerd trouden.

Onderwerp

AT 1462 - The Unwilling Suitor Advised from the Tree    AT 1462 - The Unwilling Suitor Advised from the Tree

Beschrijving

Een man, Ruurd, wil graag een meisje trouwen, maar het meisje in kwestie wil graag vrijgezel blijven. Samen met de moeder van het meisje schakelt Ruurd een kennis in die een boodschap door de schoorsteen moet roepen naar het meisje. Als de kennis 'Johanna, gij moet paren' roept, denkt het meisje dat de Lieve Heer haar aanroept en ze vraagt 'Met wie?'. 'Met Ruurd' antwoordt de stem meteen. Het meisje treedt alsnog in het huwelijk met Ruurd.

The Unwilling Suitor Advised from the Tree

Johanne    Johanne