ABIJMA46

Een mop (mondeling), woensdag 24 november 1971

Hoofdtekst

Der wie in dominy, dy hie in feint dy hjitte Jan. En dy feint rekke by har wei. Doe seine se: Wy moasten eins in oare feint. Se krigen ek in feint. Mar dêr seine se ek Jan tsjin. Mar dêr op in kear dêr kaem minhear by him: Jan, wy zeggen altijd tegen je van Jan, maar hoe heet Jan? Och mijnheer, sei er, ik heb zo'n rare naam. Ik durf het mijnheer nooit te vertellen. Doe sei er: Ik moet het weten. Belooft mijnheer mij, dat mijnheer het niet weer zegt? Ja. Doe sei er: Man (?) vijf vinger in 't gat. Dêr kaem mefrou by him. Doe sei se: Jan, we zeggen altijd tegen je van Jan, hoe heet Jan? Och mefrou, sei er: ik heb zo'n rare naem, ik durf het u nooit te vertellen. Doe sei se: Och, ik moet het weten Jan. Nou, belooft mefrouw me, om het nooit te vertellen? Ja. Ik heet: Man, naai m'es. Doe kaem de dochter by him. Doe sei de dochter: Jan, we zeggen altijd tegen je van Jan. Maar hoe heet Jan? Och, ik heb zo'n rare naam, ik durf het je nooit te vertellen. Doe sei se: Ik moet het weten. Nou, sei er: Als je me belove, dan doe 'k it. Ja. Doe sei er: Ik heet: Kutje jeukt me. Dêr ûntstiel er dominy syn jild. En hy is der fan troch. Hy giet nei de stêd, hy kocht in moai pakje en moaije klean. Doe tocht er: Nou wol'k ris sjen, oft dominy it der snein ek oer hat yn tsjerke. Dat duorre net sa lang, dêr seach dy dochter him. Doe sei se: Va, va, Kutje jeukt mij! Krab het dan, sei dominy. Dêr seach mefrou him. Doe sei se: Man, man, man naai m'es. Wacht zolang, tot je thuis bent, sei dominy. Dêr seach mynhear him sels. Doe sei dominy: Wie mij (eenmaal) vijf vingers in 't gat bezorgt, krijgt van mij een goede beloning. Der wie in âldwyfke, dy tilde har pels op. Doe gong se nei him ta. Och mijnheer, sei se: ik he der al vier in, alle vijf kan der niet in. En dêr naeide Jan út.
(Poortinga, 24 november 1971, FA)

AT 1545 - The Boy with Many Names    AT 1545 - The Boy with Many Names

Beschrijving

Het gezin van de dominee krijgt een nieuwe knecht, en die geeft bij iedereen een andere scabreuze naam op. Op een dag steelt hij geld en vlucht. Op zondag gaat hij naar de kerk om te horen of de dominee erover preekt. Dochter en vrouw zien de knecht en noemen zijn naam: het wordt opgevat als opmerkingen van sexuele aard. Dan ziet de dominee hem ook, en hij vraagt de gemeente om Vijf Vingers in 't Gat te krijgen. Ook dit wordt letterlijk genomen en een oude vrouw komt vertellen dat ze er vier vingers in heeft, alleen de vijfde wil niet lukken.

Bron

Transcriptie Y. Poortinga, 24 november 1971; hs. Poortinga, archief Fryske Akademy, in bruikleen bij Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaesjesintrum, Ljouwert

The Boy with Many Names

Man Vijf Vinger in 't Gat    Man Vijf Vinger in 't Gat