Een mop (mondeling), maandag 03 september 1979

It wie yn 'e oarloch en de stroom wie op distribúsje.
De kontroleur (meteropnimmer) kaem by in gesin dêr't se tofolle brûkt hienen en hy sei tsjin 'e man: "Mijnheer, u bent er over geweest."
De man ûntkinde it net, mar hy sei tsjin syn frou: "Hoe wit dy keardel dat."
De kontroleur kaem wer en doe sei er wer: "U bent er over geweest." Doe sei de man: "Nou liichste." Hy stjûrde in briefke nei P.E.B. Dêr stie yn dat hy wie der net oer to sprekken dat dy kontroleur sokke wurden brûkte. Dêr kaem in briefke werom fan 't P.E.B. Dêr stie op: Mijnheer, het blijkt ons inderdaad dat u er over bent geweest. Voor dit weer gebeurt, snijden we u het hele zaakje af en moet uw vrouw zich maar met een kaarsje redden.

Beschrijving

In oorlogstijd stelt een meteropnemer met de woorden 'Mijnheer, u bent erover geweest' vast dat een man teveel stroom verbruikt heeft. De man neemt aanstoot aan de woordkeus van de man omdat hij de meteropnemer verkeerd begrijpt. Als de man schriftelijk klaagt bij een hogere instantie, komt er een briefje terug met de tekst: 'Mijnheer, het blijkt ons inderdaad dat u er over bent geweest. Voor dit weer gebeurt, snijden we u het hele zaakje af en moet uw vrouw zich maar met een kaarsje redden'.

Collectie Jaarsma, verslag 1249A, verhaal 3 (archief MI)

P.E.B.    P.E.B.