SPORDS13 - 13. DE OVERVAART DER ZIELEN

Een sage (boek),

13. DE OVERVAART DER ZIELEN
Procopius, die in de zesde eeuw na Christus leefde, vertelt dat er bij de kust van de Noordzee tegenover Brittia (Engeland) een vreemd verhaal de ronde deed. Daar woonde een volk dat door de Franken was onderworpen, maar geen schatting behoefde te betalen, daar het tot een geheel andere dienst verplicht was. Zij moesten namelijk de zielen van de doden overbrengen naar het westen, naar Engeland. Soms, zegt Procopius, wordt er te middernacht op de deur van een huis geklopt en zachtjes geroepen. Dan gaat de visser dadelijk naar het strand en vindt daar een lege boot die hem niet toebehoort. Hij grijpt de riemen en steekt in zee. Dan merkt hij dat de boot stampvol is en nauwelijks een vinger breed boven water uitkomt, maar hij ziet niemand. Binnen een uur is de overtocht volbracht, ofschoon men er anders een etmaal voor nodig heeft. In Engeland gekomen, gaan de zielen van de doden ongezien eruit, zodat de boot weer zo licht als een veer wordt. Dan hoort de visser een stem, die de naam van iedere dode afroept, de naam van diens vader en als het een vrouw betreft ook de naam van haar man. Daarna kan de visser binnen een uur weer op het strand in Holland zijn.

Beschrijving

Een onderworpen volk hoeft geen schatting te betalen, maar is verplicht om de zielen van de doden naar Engeland te brengen. Om middernacht wordt bij een visser aangeklopt die op het strand een lege boot aantreft waar hij de zee mee op gaat. Tijdens de korte overtocht merkt hij dat de boot vol zit, maar onzichtbaar. De zielen verlaten de boot ongezien, maar wel wordt de naam van elke dode afgeroepen.

Bron

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in Rijnland, Delfland en Schieland. Sagen, legenden en volksverhalen, veelal uit de volksmond opgetekend. Zaltbommel 1977. p. 20, 21

Procopius    Procopius

Christus    Christus