Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

SPORDS33 - 33. "IN DUIZEND VREEZEN"

Een sage (boek),

Hoofdtekst

33. "IN DUIZEND VREEZEN"
Op de hoek van de Grote Markt en het Hang te Rotterdam stond een huis, waarin in de gevel een steen was gemetseld. Die steen vertoonde een schaap, door wilde dieren omringd en met het opschrift: In Duizend Vreezen. In dat huis, vertelde men, zouden veel mensen zijn gevlucht, toen de Spanjaarden van Bossu de huizen plunderden en de bewoners vermoordden. Zij brachten er allen het leven af, omdat zij een bok slachtten en het bloed, onder de deur door, naar buiten lieten stromen. De Spanjaarden meenden dat hun makkers hen reeds voor waren geweest en lieten het huis ongemoeid.
In 1890 is het huis afgebroken en de gevelsteen verkocht.
De gevelsteen "In duizend Vreezen" kwam ook in andere plaatsen voor. Hij moest tonen hoe weerloos de mens tegenover de boze wereld was: "Ziet ik zend u als schapen in het midden der wolven", luidt Mattheus X: 16.
In Oud-Gastel, in Noord-Brabant, verweerde het vreesachtige schaap, dat in een huis tegenover de kerk stond, zich aldus:

Duysent Vreese.
Als de Herders het ampt der wolven willen hanteeren,
Wie zal alsdan de arme schape regeeren.
Anno 1662.

(Rotterdam)

Beschrijving

Herkomst van gevelsteen met schaap tussen wilde dieren en opschrift In Duizend Vreezen zou zijn dat in de Tachtigjarige Oorlog wegstromend bloed van een geslachte bok Spanjaarden. Ze slachtten een bok en lieten zijn bloed onder de deur doorlopen. Door deze list dachten de Spanjaarden dat dachten dat de bewoners al gedood waren. Zelfde gevelsteen komt ook in andere plaatsen voor, en verwijst naar bijbeltekst hoe weerloos de mens is.

Bron

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in Rijnland, Delfland en Schieland. Sagen, legenden en volksverhalen, veelal uit de volksmond opgetekend. Zaltbommel 1977. p. 39-40

Naam Overig in Tekst

In Duizend Vreezen    In Duizend Vreezen   

Spanjaard    Spanjaard   

Bossu    Bossu   

Tachtigjarige Oorlog    Tachtigjarige Oorlog   

Mattheus    Mattheus   

Oud-Gastel    Oud-Gastel   

Naam Locatie in Tekst

Rotterdam    Rotterdam   

Grote Markt    Grote Markt   

Hang    Hang   

Noord-Brabant    Noord-Brabant   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20