SPORDS47 - 47. DE TOVERMOLEN

Een sage (boek),

47. DE TOVERMOLEN
Aan de grote weg tussen Schipluiden en Delft stond de alom bekende tovermolen, die later werd vervangen door een stoomgemaal. Toen de tovermolen nog maalde, kwam het vaak voor dat de boeren, die in de vroege morgen met kar en paard naar de markt in Delft reden, bij die molen veel last ondervonden. Plotseling bleef het paard daar stokstijf staan en dan moesten ze bij de oude molenaarsvrouw aankloppen en haar vragen of ze hen alsjeblieft wilde helpen. Zodra dan die oude vrouw het paard bij de teugel had genomen, ging het weer lopen en men kwam dan zonder enig oponthoud in Delft aan.
Iemand uit Schipluiden had een kooi met kippen op zijn wagen en bij de molen viel het schootje eraf. Het deksel sprong open en alle kippen vlogen de kooi uit, de molenaarswerf op. Een ander, die met een mand met biggen onderweg was naar de markt, overkwam iets dergelijks en hij moest achter zijn biggen aanrennen, de werf op.
Eens reed daar een boer van de weg af het water in en wat voor moeite men ook deed om paard en wagen uit het water te halen, ze konden dat met man en macht niet gedaan krijgen. Eindelijk kwam ook de oude molenaarsvrouw er bij en ze vroeg met het gewoonste gezicht van de wereld waarom ze zich zo aftobden. Ze moesten haar maar eens een touwtje geven, dan zou ze ook wel meetrekken. En jawel hoor, in een ommezien stond toen de hele zaak op het droge.
Een ander, die daar ook van de weg in het water raakte, reed gewoon door over het brede water naar de overkant en kwam helemaal droog aan. Maar die wist blijkbaar meer van de kunst dan die toverheks.
(Schipluiden)

SINSAG 0539 - Hexe bannt an den Platz    SINSAG 0539 - Hexe bannt an den Platz

Beschrijving

Vrouw van molenaar zet paarden vast, laat dieren ontsnappen, helpt paard en wagen uit het water met een touw

Bron

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in Rijnland, Delfland en Schieland. Sagen, legenden en volksverhalen, veelal uit de volksmond opgetekend. Zaltbommel 1977. 55-57

Hexe bannt an den Platz

Schipluiden    Schipluiden