Een sage (mondeling), woensdag 07 juli 1971

Hoofdtekst

Jan Hepkes hie in karrefol fellen fan 'e Feanster boat helle, by de Swimmer. Der sieten in protte maitsen (= maden) yn dy fellen. Doe kom dêr in mynhear by him to sjen. Dy seach dy maitsen. Hy sei: "Hwat foar beesten binne dat?"
"Dat binne maitsen", sei Jan.
"Dat lijken aardige beestjes", sei dy mynhear.
"Ja," sei Jan, "daar ken je goed mee vissen."
"Dan neem ik een restje mee", sei de mynhear.
"Heeft mijnheer ook een zakdoek in de zak?" Doe knope Jan Hepkes dy mynhear syn bûsdoek fol mei maitsen.
"Mijnhear moet se maar goed in de zak steken", joech Jan noch to rie. In skoftsje letter siet dy mynhear ûnder 'e maitsen. Sy krûpten him oeral ta'n út.

Beschrijving

Jan Hepkes verkocht huiden. Op een keer wilde een man graag de maden uit de huiden hebben, het vond het aardige beestjes. Jan knoopte ze in de zakdoek van de man, die hij in zijn zak deed. Een tijd later kropen de maden overal uit de man.

Jan Hepkes    Jan Hepkes

Fean    Fean