Een personal narrative (mondeling), dinsdag 09 april 2002

TM: "Ben je ook lid toevallig van een politieke partij?"
RK: "Nee. [...] Alles heeft met alles te maken. [...] Over het algemeen wordt er in Nederland verkeerd gekozen. Ik weet niet of je het in de gaten hebt. Dat is niet mijn mening van: nou, ze moeten allemaal op die partij stemmen of op die partij. [...] Kijk, er zijn een aantal personen... Ik heb al gezegd: ik kan aan het uiterlijk zien wat erin zit. Als ik een persoon zie, een Dijkstal of een Melkert, en op een gegeven moment is er een langer programma waarin hij aanwezig is, en ik zie zijn gezicht veranderen - en daar bedoel ik mee: het karakter komt heel duidelijk naar voren, in plaats van dat het verstopt is naar achter - dan denk ik van: daar klopt iets niet. Zodra het karakter altijd is zoals het altijd is, en nooit naar voren komt, dan denk ik dat het wel goed zit. Ik heb voor Thom de Graaf bijvoorbeeld (ik weet niks van D66)... maar Thom de Graaf vind ik wel een aardig persoon. En Balkenende ook wel. Niet dat ik het met zijn ideeën eens ben, maar voor mij zijn ze wel een goed politicus. Daartegen PvdA en VVD, die kan je afschrijven."
TM: "Maar dat ligt dan toch aan de persoon, neem ik aan, niet aan het idee...?"
RK: "Ik heb het alleen over de persoon."
[...]
TM: "En Fortuyn dan, wat voor indruk maakt die op jou als persoon."
RK: "[...] Hij laat zijn ware aard, laat 'ie zien. [...] Dat doet de PvdA niet, doet de VVD niet, doen een heleboel andere partijen niet."
TM: "Dus hij is in ieder geval oprecht?"
RK: "Ja. Dat vind ik al heel wat. Dat is al een heel stuk beter. [...] Sommige van zijn ideeën kan ik uitleggen op zo'n manier, dat ze heel goed handelbaar zijn. Kijk, in mijn idee is Fortuyn zijn tijd iets te ver vooruit. [...] Want inderdaad, je zou eigenlijk de grenzen moeten sluiten voor asielzoekers, want die mensen horen hier eigenlijk niet thuis. Ze horen van nature in een land thuis waar ze zijn geboren. [...] Die mensen hebben feeling met dat land. Die hebben hier geen feeling, als het ware. Dus die horen als het ware hier niet thuis. Ik zou ze niet willen ontnemen om betere omstandigheden te zoeken, maar dat is de schuld van het Westen. Dan moet het Westen maar wat meer eraan doen. [...] Maar als Fortuyn de grenzen sluit, [...] mogen ze er voor mij ook meer geld d'r heensturen. Dan vind ik het helemaal geen bezwaar. De gezondheidszorg: ik zou het eerder de ongezondheidszorg willen noemen, want het is geen gezondheid, wat je daar wordt. Ik heb gemerkt dat er zoveel negativiteit uitstraalt van een ziekenhuis, daar word je niet goed van. [...] Kijk, als het te laat is: bijvoorbeeld, je hebt je been gebroken: geen probleem om naar het ziekenhuis te gaan. Als je kanker hebt... Je haalt het ergens vandaan. Als je het achter je ellebogen hebt, dan heb je kans op kanker. En dat is niet alleen met asbest, als je dat tegenkomt. O, de Floriade van vorig jaar geloof ik, in Bovenkarspel was dat hè? Daar was legionella. Is het je opgevallen dat niet alle mensen zijn besmet? Het zijn alleen de mensen die er vatbaar voor zijn. Als je er vatbaar voor bent, dan kun je elke ziekte krijgen die je maar wilt. Maar zodra je er niet meer vatbaar voor bent, kun je voor het zelfde geld door een bak met legionella heenlopen als het ware."
TM: "Maar is dat aan de andere kant niet een gevaarlijke redenering, want dan zou je haast denken dat homosexuelen gestraft worden met aids."
RK: "Zie ik niet als een straf."
TM: "Dat ze het aan zichzelf te wijten hebben, dat ze het hebben."
RK: "Dat hebben ze ook aan zichzelf te wijten, denk ik. Als ik zometeen een ongeluk zou krijgen hier voor aan de weg; jij rijdt mij aan. Dan zijn er twee personen die hier bij betrokken zijn: jij en ik. Schijnbaar ben ik de persoon die het aangedaan moest worden. Hoe leg ik dat uit? Ik kan niet zeggen van: ik wou dat het niet gebeurd was. Het is gebeurd - het zij zo. Natuurlijk had ik liever dat het anders gebeurt, maar als het de bedoeling is, dan gebeurt dat. [...] Ik moet de ervaring krijgen dat ik een ongeluk krijg. Jouw kant: jij moet de ervaring krijgen doordat je iemand aanrijdt. Begrijp je? Die wisselwerking is aanwezig. En zo is het ook met ziektes. Het is met alles zo. Als het niet de bedoeling was dat ik jou ontmoet had, dan was ik hier niet geweest. Dan zat je hier alleen te eten."
TM: "Dus ook daar zit een bedoeling achter?"
RK: "Ja, alles! Alles!"
(Interview op 9 april 2002 gehouden te Amsterdam)

Beschrijving

De verteller kan aan gezichten van politici zien, of ze oprecht zijn. Van Pim Fortuyn heeft hij vastgesteld, dat hij oprecht is. Hij is het eens met zijn mening dat Nederland geen vluchtelingen moet opnemen, omdat dat alleen maar voor problemen zorgt. Mensen uit andere landen kunnen in Nederland niet aarden. Vluchtelingen moeten in de regio opgevangen worden, en blijven in het land waar ze geboren zijn en waar ze feeling mee hebben. Voor de opvang in de regio moet wel geld worden vrijgemaakt. Bij de gezondheidszorg heeft hij zijn bedenkingen; ziekenhuizen stralen veel negatieve energie uit. Veel ziektes roepen mensen over zichzelf af. Door hun gedrag zijn sommige mensen vatbaar en andere mensen niet. Daarom zijn op de Westfriese Flora bepaalde mensen besmet met de legionella-bacterie en anderen niet. Sommige homosexuelen roepen aids over zich af door hun gedrag. Men moet dit echter niet interpreteren als een straf. Alles hangt met alles samen. Alles heeft een bedoeling.

Interview op 9 april 2002 gehouden te Amsterdam (bandopname archief Meertens Instituut)

Hans Dijkstal    Hans Dijkstal