Een sprookje (brief), januari 1894

Hoofdtekst

Ruige Kauwit is van een koning en een koningin, die jaren lang gewacht hadden op de geboorte van een zoon en toen de jongeling eindelijk op den rug van den ooievaar arriveerde, bleek het, dat zijn huid niet fluweelig en poezelig was als van een gewoon pas aangekomen sterveling, maar ruig en harig en afschuwelijk, waarom hij Ruige Kauwit werd geheeten. Toen wilde men hem niet langer in huis houden en hij werd naar het bosch verbannen, waar hij (verbeeld u) leefde van erwtensoep, die hij met een grooten houten pollepel opat, zoodat hij buitengewoon sterk werd. Hij werd zoo sterk, dat hij tegen wilde zwijnen en allerlei monsters vocht en zeven schoone prinsessen bevrijdde uit een oud kasteel, waar zij door een reus werden gevangen gehouden. Vervolgens trouwde de jongste en mooiste prinses hem uit dankbaarheid (zij liet hem zeker eerst scheren) en werd hij weer in genade aangenomen en een heel aanzienlijk man. Waarom hij Kauwit heette, weet ik niet. Mijn kindermeid heeft het mij verteld, toen ik een jaar of zeven was. En meer dan dit resumé heb ik niet onthouden.

AT 0301 - The Three stolen Princesses    AT 0301 - The Three stolen Princesses

Beschrijving

Koningspaar krijgt ruigbehaarde zoon en noemt hem Ruige Kauwit. Hij wordt verjaagd en leeft in de bossen van erwtensoep en wordt heel sterk. Na monsters en een reus te hebben verslagen en prinsessen te hebben bevrijd, keert hij terug en trouwt de jongste prinses.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

The Three stolen Princesses