Een sprookje (tijdschriftartikel), 1894

Hoofdtekst

Janman woonde met zijn moeder in een papieren huisje. Zijn moeder ging uit werken en zei: "Pas goed op, Janman, en houd de deur goed dicht: laat vooral niemand binnenkomen zoolang als ik weg ben." En Janman beloofde dat hij niemand zou binnenlaten. Maar toen moeder weg was werd er geklopt en een oud vrouwtje riep: "Janman, doe open." "Neen," zei Janman, "ik mag niet." "Och toe, Janman, doe open." "Neen," zei Janman, "moeder wil het niet hebben." "Och, Janman, doe de deur toch maar open. Ik zal het niet aan moeder zeggen." Eindelijk liet Janman zich overhalen en het vrouwtje kwam binnen met een zak op den rug. Ze ging naar Janman toe, maakte den zak open en zei: "Probeer nu eens hier je beentje in te steken." Janman deed het. "En kun je dat nu met het andere ook ?" vroeg het vrouwtje. "Ja wel," zei Janman en trotsch dat hij zoo knap was stak hij ook zijn tweede been in den zak. Floep! trok de heks den zak dicht, gooide hem op haar rug en liep met Janman weg.

De verdere loop van het verhaal komt geheel overeen met de Groninger lezingen.

Onderwerp

AT 0327C - The Devil (Witch) Carries the Hero Home in a Sack    AT 0327C - The Devil (Witch) Carries the Hero Home in a Sack

ATU 0327C    ATU 0327C

Beschrijving

Een jongen wordt door zijn moeder gewaarschuwd dat hij de deur niet mag opendoen als zij weg is. Wanneer hij op een keer alleen thuis is, wordt er geklopt. Hij doet toch open en ziet een oude vrouw met een zak op haar rug. De vrouw haalt hem over in de zak te stappen, ze gooit de zak over haar rug en gaat weg.

Bron

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 14 (1902), pp. 85-86 N°15 var.

vgl. CBOEK067
The Devil (Witch) Carries the Hero Home in a Sack