BOEKV141 - Van de dansende katten.

Een sage (tijdschriftartikel), woensdag 12 april 1905

Van de dansende katten.

Aan de Zunderdorper Gouw dansten 's avonds zeven katten poot aan poot. Daar spookte het namelijk.
Op een avond moest mijn overgrootvader, Sijmen B., naar Zunderdorp en kwam daar langs. Hij zag de katten in de rondte dansen en toen ze hem in 't oog kregen zongen ze:
"Gouwe, gouwe, gouwe,
Sijmen in den ketel douwen."
Eindelijk riepen ze hem en zeiden dat hij met hen mee moest dansen. "Dat wil ik wel," zei hij. Dus hij gaf hun een hand.
"God, God," zei hij, "wat hebben jullie kouwe handen!" Voort waren ze! omdat hij God gezegd had; dat kunnen kollen niet hooren. Toen zag hij dat ze om een gouden avondmaalsbeker hadden gedanst.
Hij heeft dien beker meegenomen en hem gegeven aan de kerk te Zunderdorp of Schellingwou, dat weet ik niet precies meer, maar ze zeggen altijd dat hij daar nog bewaard wordt.

SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.    SINSAG 0502 - Der goldene (silberne) Becher.

Beschrijving

Een man wordt betrokken bij een kattendans. De katten zingen dat ze de man in de ketel willen stoppen. Als de man opmerkt: "God, God, wat hebben jullie koude handen", slaan de katten bij het horen van de naam van God op de vlucht. De katten, die eigenlijk kollen zijn, laten een gouden avondmaalsbeker achter. Deze beker wordt nog in de kerk bewaard.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 19 (1907-1908), p. 106 N°113

vgl. CBAK0415 (vgl. CBAK0532), SAMSTE06