BOEKV152 - Van Klaverenboer. B.

Een sage (tijdschriftartikel), 1901

Van Klaverenboer. B.

Mijn grootvader woonde te Hoorn. Hij had daar met anderen een rondje en dan gebruikten ze meestal een borreltje. Maar eens op een avond had niemand lust een flesch drank te halen. Toen zei er een: "Ik zal klaverenboer er om uitsturen, op voorwaarde dat als hij met de flesch terugkomt een van jelui de flesch gauw aanpakt, maar achteruitloopende, met de handen op zijn rug en zonder omkijken, want anders loopt het slecht voor me af." Dat beloofden ze.
Werkelijk verdween toen klaverenboer en de man; die hem uitgestuurd had kreeg het erg benauwd. Een poos later werd er aan de deur gerinkeld. Een van het gezelschap ging achteruit naar de deur en pakte de flesch aan. Tegelijk kreeg hij een harden stomp in den rug. Toen ging de benauwdbeid van den ander ook weer over en ze hebben samen de flesch opgedronken.

SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.    SINSAG 0685 - Pikbube als Helfer.

Beschrijving

Tijdens het kaarten heeft niemand zin om een fles jenever te gaan halen. Een man stuurt klaverboer er op uit om een fles te gaan halen. Klaverboer verdwijnt en de kol krijgt het benauwd. Als er aan de deur wordt gerommeld, moet iemand achterwaarts de fles in ontvangst nemen. De kol komt weer bij, de fles wordt opgedronken, maar de klaverboer is niet teruggekeerd.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 19 (1907-1908), p. 155 N°119B

Pikbube als Helfer. Spielkarte ausgeschickt, um Schnaps zu holen