Een mop (kluchtboek), 1554

Die .LXXXIII. cluchte.

Eender dienstmaecht worde van een vrou orlof gegeven te kermisse. Ende seyde: 'Joncwijf, weet ghi wel wat dach dattet morgen is?' Die dienstmaecht antwoordes 'Het is S. STEPHENS dach.' Dye vrouwe seyde: 'Neen, het is eenen dach dat een hoere haer versien mach.' Die dienstmaecht antwoordes 'Van eender hoeren tot der anderen; huyden ben ick by u, morghen bi u suster.'

Beschrijving

Een dienstmeisje werd op Eerste Kerstdag door haar werkgeefster ontslagen. Weet je welke dag het morgen is, vraagt zij het meisje. De feestdag van de heilige STEVEN, antwoordt het meisje. Nee, zegt de vrouw, het is een dag dat een hoer moet zien dat ze zichzelf kan redden. Het meisje antwoordde: van de ene hoer naar de andere, vandaag ben ik bij u en morgen bij uw zuster.

Bron

H. Pleij, J. van Grinsven, D. Schouten & F. van Thijn: Een Nyeuwe Clucht Boeck. Een zestiende-eeuwse anekdotenverzameling. Muiderberg 1983.

Bron: Pauli, Schimpf und Ernst 160.

Sint Stevensdag (26 dec.)    Sint Stevensdag (26 dec.)