VVUNL006 - Duivel

Een sage (almanak), 1872 - 1875

Duivel

bij ons Pietje de Dood of ook wel meer Casper genoemd. Men heeft een Duivelskuil te Wellerloo (Well) in het Vischmeer (Wesmeer) alwaar naar men zegt de Duivel (verg. Klokkekuil Swolgen) de klokken van Walbeck (Pruissen) zou heen gebracht hebben. Overigens hetzelfde als te Swolgen. Echter de naam Klokkekuil Swolgen, zou afkomstig zijn omdat dáár de klok v. Swolgen gegoten is (nota bij Klokkekuil). Dat de Duivel ook een vijand was van den vooruitgang op stoffelijk gebied, blijkt uit het volgende, maar dat hij er niet veel zijde bij spon, heeft hem de ondervinding geleerd (zie: 'Hoe de Duivel de zaag uitvond'). De Duivel wordt ook gezegd in de vergadering der francs- maçons te presideren, in de gedaante van eenen zwarten kater of zwarte raaf; somwijlen als een deftig monsieur; dit laatste is aan te nemen, want is de geheele fr.-maçonnerie niet een Duivelswerk?

Beschrijving

De duivel wordt ook Pietje de Dood en Caspaer genoemd. Hij sleurde klokken weg en is een vijand van vooruitgang. Ook zit hij voor bij de franc-maçons in de gedaante van een zwarte kater of raaf of als een deftige heer.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utr./Antw.1981, 22 N°1.3

V115 - Church bells.    V115 - Church bells.

G303.10.6 - Devil in league with a freemason.    G303.10.6 - Devil in league with a freemason.

G303.3.1.2 - The devil as a well-dressed gentleman.    G303.3.1.2 - The devil as a well-dressed gentleman.

G303.3.3.1.2 - Devil in form of a cat.    G303.3.3.1.2 - Devil in form of a cat.

G303.3.3.3.1 - Devil in form of raven.    G303.3.3.3.1 - Devil in form of raven.