VVUNL065 - Duivel trekt ganse stad mee naar de hel

Een sage (almanak), 1965

Duivel trekt ganse stad mee naar de hel

Men vertelt hier dat er vroeger aan de grens nog een stad moet bestaan hebben en die had de naam Vijvere. En doordat de mensen daar zo slecht leefden, was de duivel daar baas geworden en die heeft alle mensen en de ganse stad mee naar de hel getrokken.

Onderwerp

SINSAG 1145 - Die untergegangene Stadt; versinkt wegen des Übermutes der Bewohner.    SINSAG 1145 - Die untergegangene Stadt; versinkt wegen des Übermutes der Bewohner.

Beschrijving

In de stad Vijvere leefden de mensen zo slecht, dat de duivel er de baas werd en de stad met al de mensen naar de hel trok.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utr./Antw.1981, 59 N°3.16

Q220 - Impiety punished.    Q220 - Impiety punished.

F944.1 - City sinks in sea or lake as punishment.    F944.1 - City sinks in sea or lake as punishment.

Commentaar

Thomas Daniëls, Onderzoek naar de sagenmotieven in Budel, Maarheze, etc., Leuven (KU), sept. 1965, N°705
Die untergegangene Stadt; versinkt wegen des Übermutes der Bewohner.

Vijvere    Vijvere