VVUNL095 - Heks wordt herkend doordat een kat met een steen getroffen werd

Een sage (almanak), 1965

Heks wordt herkend doordat een kat met een steen getroffen werd

Toon Kis vrijde hier met een meisje uit de buurt. We hadden hem al verwittigd dat het een heks was, maar ie wou niet naar ons luisteren. Toen ie eens naar huis reed, zag ie een kat zitten die niet weg wou. Hij sprong van de velo af en gooide er met een steen op en ie raakte ze op het hoofd. Toen ie de zondag daarop bij zijn meisje kwam, had ze een pleister aan het hoofd en toen heeft ie haar laten staan.

Beschrijving

Een man gooit een kat een steen op de kop, komt bij zijn meisje, waarvan men zegt, dat het een heks is, en ze heeft een pleister op het hoofd. Hij laat haar staan.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utr./Antw.1981, 67 N°3.46

Motief

G275.12 - Witch in the form of an animal is injured or killed as a result of the injury to the animal.    G275.12 - Witch in the form of an animal is injured or killed as a result of the injury to the animal.

Commentaar

Thomas Daniëls, Onderzoek naar de sagenmotieven in Budel, Maarheze, etc., Leuven (KU), sept. 1965, N°510

Toon Kis    Toon Kis