VVUNL184 - Geestelijke tekent portret van een heks

Een sage (almanak), 1965

Geestelijke tekent portret van een heks

Pastoor Gijbels – ik meen toch dat ie zo heette – was een goed mens en ie heeft veel mensen geholpen om van de heksenplagen bevrijd te worden, o.a. bij Teunissen waar de koe lang ziek was en waar er geen beterschap in kwam. De pastoor kwam eens daar en vroeg wat de koe eigenlijk scheelde. De boer wist het ook niet. 'Ik zal eens kijken,' zei de pastoor en ie nam een stuk papier en ie tekende toen een oude vrouw uit de buurt. 'Dat is de heks die u plaagt,' zei ie. – Teunissen heeft haar dan buiten gelaten en zijn koe is snel gezond geworden.

Beschrijving

De koe was ziek, de pastoor kwam en tekende een vrouw op een stuk papier, de heks, die de boer plaagde en die hij voortaan weerde.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utr./Antw.1981, 89 N°4.8

G265.4.2.1* - Witch causes illness of cattle.    G265.4.2.1* - Witch causes illness of cattle.

G259 - Witch recognition--miscellaneous methods.    G259 - Witch recognition--miscellaneous methods.

Commentaar

Thomas Daniëls, Onderzoek naar de sagenmotieven in Budel, Maarheze, etc., Leuven (KU), sept. 1965, N°546

Pastoor Gijbels    Pastoor Gijbels

Teunissen    Teunissen