VVUNL194 - Kwade hand doet een kind sterven

Een sage (tijdschriftartikel), 1965

Kwade hand doet een kind sterven

Bij ons thuis in de buurt hadden ze een kind gekregen dat steeds maar weende. We gingen ervoor naar de dokter en die zei dat het wel spoedig over zou zijn. Maar de kleine bleef maar schreien. Toen zei er iemand dat het kind wel eens behekst kon zijn, maar dat kon niemand geloven. Ten einde raad zijn we er dan toch maar voor naar een pater geweest, maar die zei dat er geen hulp meer voor was. De kwade hand had het kind al te lang in haar greep gehad. En zo is de kleine een paar dagen later gestorven.

TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)    TM 3117 - De kwade hand (het boze oog)

Beschrijving

Wenend kind, door dokter gebagatelliseerd, wordt door paters opgegeven: de kwade hand had het te lang te pakken en enige dagen later sterft het.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utr./Antw.1981, 91 N°4.18

G263.4 - Witch causes sickness.    G263.4 - Witch causes sickness.

G262 - Murderous witch.    G262 - Murderous witch.

Commentaar

Thomas Daniëls, Onderzoek naar de sagenmotieven in Budel, Maarheze, etc., Leuven (KU), sept. 1965, N°293
De kwade hand (het boze oog)